Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня
Секция: Здраве
16 Март 2024 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня

/КРОСС/ Загубата на качествения сън е един от първите показатели, че сме загубили баланса в ежедневието, не сме поддържали добре тонуса на тялото и не сме намерили ефективен начин да се справим със стреса. 

"Една от най-честите причини за проблеми със съня е стресът, който изпитваме ежедневно, стрес при критични ситуации като загуба на близък човек, загуба на работа, при конфликт, и този стрес предизвиква т.нар. остро безсъние", каза за БНР проф. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда в София:

"Съществуват и редица болести, които водят до безсъние - това е сънната апнея, синдромът на неспокойните крака или това, че с възрастта сънят също се променя и става с по-ниско качество. Това идва от болките, които имаме с напредване на годините заради различни хронични заболявания, при мъжете хиперплазията на простатата, цялата тази съвкупност може да доведе до нарушения на качеството и количеството на съня, допълни още проф. Стайков.

За по-добър сън той препоръчва на хората да спазват хигиена на съня - да се ляга и става в едно и също време, да се избягват алкохол, цигари и стимулиращи напитки преди сън, наркотици, да има умерена консумация на храна вечер, да сте се движили през деня и да сте били на светло.

"Качеството на съня се определя в болница чрез въпросници и чрез специално изследване - полисонография. То отчита дихателната, двигателната и мозъчна дейност по време на сън и това се прави в сънни лаборатории. 

От съществено значение е също не толкова количеството на съня - колкото качеството и това качество се определя по този начин.

Пълноценният сън трябва да бъде между 6 и 9 часа, в зависимост от възрастта, каза още  проф. Иван Стайков.