Учени откриха ген, който предпазва мъже от тежък КОВИД-19
Секция: Наука
17 Март 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха ген, който предпазва мъже от тежък КОВИД-19

/КРОСС/ Изследване на учени в САЩ идентифицира вариант на ген, който предпазва мъже от тежка инфекция и смърт след хоспитализация заради КОВИД-19, съобщи ЮПИ.

Генетична вариация на интерлевкин-1 (1L1RN) помага за борба с възпалението, установиха учени от училището по медицина "Гросман" на Нюйоркския университет.

Възпалението е нормален отговор на инфекцията, но ако не се лекува, уврежда тъканите като част от много заболявания, включително и при тежките случаи на КОВИД-19.

"Резултатите от изследването ни сочат, че сред хоспитализираните пациенти и при все че като цяло жените все още са по-малко застрашени от смърт от КОВИД-19, мъжете на и под 74-годишна възраст, които носят вариацията rs419598 на гена IL1RN, е по-малко вероятно да получат тежко възпаление от инфекцията от SARS-CoV-2 и е по-малко вероятно да починат от заболяването", каза Мукундан Атур, преподавател по медицина в медицинския център Лангон Хелт на Нюйоркския университет в Ню Йорк и съавтор на изследването.

Резултатите са публикувани в специализираното издание The Journal of Infectious Diseases.

Учените са установили, че при 124-ма мъже на възраст от 19 години до 74 години, носители на генетичния вариант, вероятността да починат от тежък КОВИД-19 е с 80 на сто по-ниска от средната. При тях е по-малка и вероятността да заболеят тежко, след като се е наложило да бъдат хоспитализирани заради инфекцията с новия коронавирус.

За изследването учените са взели кръвни проби от близо 2600 жени и мъже, хоспитализирани с КОВИД-19 в болница на медицинския център в Манхатън в периода март 2020-март 2021 г. От тях 240 мъже и 157 жени са починали от инфекцията.

Авторите на изследването посочват, че резултатите са важни, защото традиционно повече мъже умират от КОВИд-19 в сравнение с жените. Оказва се, че вариацията на гена защитава само мъже на възраст на и под 74 години, но не и по-възрастни, върху чието здраве влияят хронични заболявания и стареенето.