Иновативна идея цели да намали замърсяването на климата
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Март 2024 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновативна идея цели да намали замърсяването на климата Във ферма на 20 км от Берлин вече се отглеждат ядливи гъби

/КРОСС/ Прясна храна, отгледана в града - това е тенденция от няколко години насам. Идеята зад нея е да има градове, които да се изхранват самостоятелно в бъдеще - с ниски енергийни, водни и пространствени изисквания, без дълги транспортни маршрути, като устойчива алтернатива на конвенционалното земеделие. Едно стартиращо предприятие от Берлин вече отглежда висококачествени ядливи гъби в бивш склад.

Помещението, претрупано със зловещо изглеждащи предмети и обвито в мъгла, прилича на съоръжение за клониране на извънземни от научнофантастичен филм. Във фермата за гъби всъщност се отглеждат сортове от Азия. Те варират от известната шийтаке до „кралските стриди" и по-малко известната гъба ямабушитаке, наричана още „лъвска грива".

„Опитваме се да поддържаме разстоянието от събирането, отглеждането и събирането на реколтата до потребителя в рамките на около 20 км. В нашата ферма произвеждаме над три тона пресни гъби, които се събират всеки месец. Продаваме ги на гастрономи, търговци на едро и някои по-големи вериги супермаркети", обяснява пред „Дойче веле" Тейлър Дейвис, ръководител на отдел „Култивиране".

Времето за доставка до центъра на германския град е по-малко от час, което означава, че гъбите са изключително пресни при пристигането им в ресторантите.

Обикновено тези гъби се доставят от хиляди километри разстояние - ценен деликатес за гастрономите, но не толкова полезни за околната среда. Хранително-вкусовата промишленост е отговорна за около една трета от световните въглеродни емисии. Плодовете и зеленчуците имат особено голям въглероден отпечатък. Основен фактор за това е големият брой сортове, които се транспортират на дълги разстояния, при това - в хладилни камиони. Ако погледнем например Германия, през 2021 г. тя е внесла 63% от зеленчуците и около 80% от плодовете си. Огромната част от тях идват от Южна Европа или отвъд Океана. Това предполага дълги пътувания по море или въздух. Макар че най-богатите държави представляват само малка част от световното население, те са отговорни за почти половината от хранителните километри в света и респективно - за свързаните с тях емисии.

Изчислено е, че почти 80% от цялата храна, произведена в световен мащаб, се консумира в градовете. Така че отглеждането на култури в тези райони определено има смисъл. Градското земеделие би могло да покрие около 10% от световното търсене на зеленчуци, но за целта ще са необходими огромни площи. Париж, например, би се нуждаел от цял град и половина земеделска земя, за да стане самодостатъчен.