Доц. Искрен Иванов: Путин иска да демонстрира власт, че е непобедим
Секция: Анализи
18 Март 2024 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Искрен Иванов: Путин иска да демонстрира власт, че е непобедим

/КРОСС/ Целта на тези избори и тази изборна подкрепа не е просто електорална, тя е психологическа. Путин иска да демонстрира власт, че е непобедим и той е човекът, който трябва да бъде начело на Русия в този момент, в който, както той го нарича, „корумпираният Запад" се опитва да я погуби". Това е риторика, която той много често използва", коментира в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България" доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Но виждаме, че започва да използва и ядрена риторика, което е по-тревожното. Моите опасения са, че такава категорична победа ще окуражи Путин да продължи с този ядрен шантаж, който упражнява спрямо Запада. На няколко пъти той спомена, че Русия е готова за ядрена война, че стратегическите ядрени оръжия на Русия са готови да атакуват Запада. С такава риторика той демонстрира сила и психологическо превъзходство, каза още доц. Иванов.

Според него Путин е склонен само на такива преговори, които облагодетелстват Русия.

Преговори може да има само и единствено при отчитане на това, което беше преди 2014 година, преди анексията на Крим. Това са международно признатите граници на Украйна, това са границите, които Руската федерация е приела, и това са условията, по които Украйна се отказва от това да бъде ядрена сила. Ако не го беше направила, вероятно играта щеше да е по-сложна за Путин, коментира Асен Генов, автор и водещ на „Контракометар".

За изборите се знаеше, че той и Кремъл ще се стремят да постигнат над 80% и активност, и победа за него. Тези резултати контрастират с факта, че ядроно на подрръжниците на Путин в Руската федерация е не повече от 25%. Да, той наистина иска да покаже „кой кара влака" на хората около и под него във властта, както и на неговите поддръжници, че не са маргинали, коментира Генов.

За да нямат отражение тези избори в България и засилване на про-Путинските пропагандни настроения у нас, за съжаление на срещата на Съвета на външните министри в ЕС, която ще се проведе, ние ще бъдем представени на ниво зам.-министър. Но очаквам днес до 12:00 часа да намерят сили тези, които се чувстват компетентни, да се присъединят към общата позиция, че изборите в Русия не могат и не трябва да бъдат признати за легитимни. ЕП вече има позиция по този въпрос, коментира Генов.