Ще има ли правителство: Преговори, ротация и мандат
Секция: Анализи
19 Март 2024 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли правителство: Преговори, ротация и мандат Анализ на политолози и пиар експерти

/КРОСС/ Ротацията, преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и политическите решения коментираха политолозите Кристиян Шкварек и Светослав Малинов и пиар експертите Пепи Димитрова и Нидал Алгафари в „Здравей, България".

Правителство ще има, а имената на министрите, които излязоха в публичното пространство, са логични за ГЕРБ, смята Димитрова. Експертът посочи, че идеята за промяната се е провалила, а „когато са във властта, враговете лесно стават партньори".

Малинов е на мнение, че е скандален опитът на ГЕРБ за смяна на военния министър Тодор Тагарев. Той смята, че назначенията на регулаторите трябва да дойдат от самите партии и в новите ръководства трябва да има лица, които са професионалисти и с ясно минало.

Шкварек е на мнение, че новият министър на отбраната ще бъде интегриран в евроатлантическите структури. Той посочи, че „не трябва да се митологизира концепцията за независимия експерт, който не е партийно обвързан, тъй като е добре да има отчетлива политическа отговорност чий е този човек".

Първият мандат - връчен. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отидоха заедно в Президентството

Алгафари посочи, че регулаторите и зам.-министрите да бъдат договорени още сега, за да няма напрежение след назначаването им. Експертът смята още, че назначенията в регулаторите трябва да са партийни, за да е ясно кой стои зад тях.