Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от три години
Секция: ИКОНОМИКА
19 Март 2024 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от три години Това сочат актуалните данни на „Евростат”

/КРОСС/ Годишната инфлация в Европейския съюз се е забавила под 3% за първи път от близо три години насам, показват последните данни на европейската статистическа служба „Евростат".

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари. Резултатът е и над три пъти по-нисък спрямо година по-рано, когато стойността бе 9,9%.

„Евростат" потвърди още, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% през февруари от 2,8% през януари. Година по-рано тя бе на ниво от 8,5%.

Базисната инфлация в еврозоната, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е забавила до 3,1% през февруари и е била с 0,2 процентни пункта по-ниска, отколкото през януари.

През февруари най-висок принос към годишната инфлация в еврозоната имат услугите (+1,73 процентни пункта), следвани от сектор „Храни, алкохол и тютюн" (+0,79 пр. п.), неенергийни промишлени стоки (+0,42 пр. п.), докато енергията има отрицателно въздействие от -0,36 пр. п.

Най-ниските нива на инфлация са регистрирани в Латвия и Дания (по 0,6%) и Италия (0,8%), а най-високи са стойностите на инфлацията в Румъния (7,1%), Хърватия (4,8%) и Естония (4,4%). В сравнение с януари годишната инфлация е спаднала в 20 държави членки, останала е стабилна в пет и се е повишила в две.