Министър Вътев: Възстановяването на хидромелиотивната система с оглед на климатичните промени е приоритет за екипа на МЗХ
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Март 2024 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Вътев: Възстановяването на хидромелиотивната система с оглед на климатичните промени е приоритет за екипа на МЗХ

/КРОСС/ Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет за екипа на МЗХ. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология.

В конференцията участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. генерален директор на НИМХ проф. Таня Маринова.

Министър Вътев подчерта значението на инфраструктурата за отводняване и превенция на неблагоприятни климатични събития, за съхранението на водата и ефективното ѝ използване в земеделското производство. В тази връзка той посочи и значението на научните изследвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в областта на селското стопанство. Той допълни, че благодарение на метеорологичните приложения немалко земеделски производители успяват да планират дейността си така, че да намалят разходите си.

Работим перфектно с МОСВ, имаме много добра комуникация и вървим към разрешаването на много тежък проблем - достъпа до вода за напояване, каза министър Вътев. Той допълни, че режимът е усложнен до такава степен, че голяма част от земеделските стопани се отказват. В момента работим за опростяването на този разрешителен режим, като крайната ни цел е държавата да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, заяви министърът. Той даде конкретни примери за увеличаване на добивите в резултат от напояването.