Джамбазки: Защитата на българската граница трябва да е задача от първостепенна важност
Секция: Интервюта
19 Март 2024 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джамбазки: Защитата на българската граница трябва да е задача от първостепенна важност

/КРОСС/ Вчера българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, в рамките на обиколката си из ямболския край, посети граничната бразда край граничен пункт „Лесово" и се срещна с кмета на Елхово Петър Гендов, съобщиха от пресофиса на евродепутата:

Двамата обсъдиха проблема с нелегалната миграция, който е от особено значение за граничещата с Турция община. Стана ясно, че тезата на ППДБ, че не съществува проблем с нелегалната миграция бе развенчан.

Местните кметове имат правото и задължението да изискват съдействието на централната власт и правителството, за да се справят и да вземат мерки по защитата на националната граница на Република България. В противен случай, населените места близо до границата ще бъдат уязвими на натиск от страна на нелегални мигранти.

Нелегалната миграция беше и основна тема на среща с граждани, която Ангел Джамбазки проведе в град Ямбол. Бяха обсъдени също така и пагубните последствия от „Зелената сделка" и закриването на промишлен комплекс „Марица-изток", както и други теми, свързани с грешните политики на европейските институции. Наред със срещите с граждани, Джамбазки проведе и редица ползотворни срещи с кмета на община Ямбол Валентин Ревански, кмета на община Тунджа Станчо Ставрев и с неговия екип - Тодор Налбантов, заместник-кмет от ВМРО с ресор стопанска политика, общинска собственост и икономически дейности, Стоян Петков, заместник-кмет по култура, образование, здравеопазване, социални и младежки дейности и Пламен Петров - заместник-кмет по програмно и европейско финансиране.

„Политиката, за която настоявам вече 10 години в ЕП, е политика за Нулева Миграция. Това означава оградни съоръжения, полиция и армия на границата, които да не допускат каналджиите и нелегалните имигранти да навлизат на българска територия. За вече влезлите - проверка и за който се докаже, че не бяга от военен конфликт - репатриране. Няма да допуснем България да се превърне в гето на нелегални мигранти. Наш дълг е да защитаваме свещените ни граници, наш дълг е да защитим България и Европа от нашествието." заяви евродепутатът.

Евродепутатът се срещна и с Гроздан Иванов - заместник-кмет на община Стралджа, Нели Тончева-Кавалджиева - председател на ОбС Стралджа, както и широк кръг от експерти. За жалост в хода на срещата стана ясно, че община Стралджа има редица наболели местни проблеми, свързани най-вече с битовата престъпност. Този проблем е допълнително усложнен от факта, че за 22 населени места в общината има само един полицейски патрул. Тук на практика държавата отсъства, а грабежите и побоите са ежедневие. Бързото отпадане от училище, нулевата грамотност в циганските общности са причина за това, в огромна част от случаите децата дори не знаят български. Очевидно тук милионите грантове за неслучилата се интеграция не са помогнали и резултатът е ясен - престъпност, безработица и неграмотност.