25 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералите
Секция: История
19 Март 2024 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералите

/КРОСС/ На Конференция по повод 25 години от бомбардировките над Югославия АБВ събра дипломати, историци и общественици, представители на БАН и Българското дипломатическо дружество. В събитието участие взе посланикът на Р Сърбия в София Н. Пр. Желко Йович.

24 март 1999 година е дата, която никога няма да се забрави в Сърбия. НАТО започва 11-седмични въздушни удари срещу Югославия. Кодовото название на операцията е „Съюзна сила", а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня". Бомбардировките на НАТО избиват над 4 хиляди души - стари, млади, жени и деца, около 10 хиляди са осакатени, две трети от тях са цивилни.

Професор Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет към АБВ, посочи, че е важно да помним събитията в западната ни съседка отпреди 25 години, да помним избитите и осакатени, поколенията съсипани животи така, че да не се повтаря.

Н. Пр. Желко Йович, заедно със семейството си тогава, също е сред понеслите ударите на НАТО. Той подчерта, че бомбите над Югославия са в разрез с международното право, извън всякакъв вид правила и морал, било то и в условия на военни действия. Войната в Югославия, според посланика, е началото на събитията в глобален мащаб след това. С този военен акт на НАТО е била отворена Кутията на Пандора, довела след себе си поредица от събития в нашето съвремие.

Н. Пр. Желко Йович посочи, че войната в Югославия далеч не е отделно събитие - тя се отразява и на съседните държави. Той припомни, че в погранично село заблудена натовска ракета се стовари върху покрива на къща на българска територия. Посланикът коментира спецификата на балканските народи и подчерта важността на дипломацията - когато дипломатите мълчат, говорят генералите.

„С конференцията, на която ни събрахте днес, направихте сериозна крачка към моята Сърбия, към моя народ и в името и паметта на всеки един, който е пострадал. Благодаря и дълбок поклон!".

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта важността на съхранената историческа памет такава, каквато е и без да бъде преправяна и пренаписвана в услуга на политическата конюнктура.

Журналистът Велислава Дърева сподели личните си спомени от 1999 година, протестите на българските общественици - у нас и в Сърбия, в които самата тя е участвала. Когато започнали бомбардировките на НАТО върху Белград, върху снарядите на сръбски имало надпис „Честит православен Великден" - невъобразима гавра и мерзост. Войната за мен стана лична, когато беше бомбардирана белградската телевизия - хора, които са мои колеги и приятели, бяха избити, разказа Дърева. „За мен мисията на журналистиката е тази - хората трябва да знаят истината. Защото в противен случай властва една безнаказана и безконтролна лъжа в този свят".

Татяна Дончева, като народен представител тогава, е била част от социалистическата група, заминала за Югославия в подкрепа на защитниците на Белград. Сградата, където е била срещата в Белград, няколко часа по-късно е била разрушена.

Президентът Георги Първанов през 1999 година е участвал активно в протестите срещу войната в Югославия. Той и днес пази парче от американска ракета, паднала в Граовско. Много е важно да се знае, че българският народ тогава беше против тази война, с много масови протести, само шепа управници беше за военния конфликт и тогава, както и сега, бяха водени от желанията на западните партньори и пример за това е взетото тайно решение да се предостави въздушното ни пространство за натовските самолети, разказа президентът. И до днес не е ясно защо беше нападната Югославия, каза в заключение Георги Първанов.