Мандатът за нов кабинет е изпълнен: Ще получи ли предложеният състав на МС одобрение
Секция: Анализи
19 Март 2024 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мандатът за нов кабинет е изпълнен: Ще получи ли предложеният състав на МС одобрение Анализ на на Светлин Тачев, Диана Дамянова, Георги Харизанов, Петър Чолаков и Нидал Алгафари

/КРОСС/ Ще получи ли одобрение проектът за кабинет, представен от Мария Габриел? Коментар по темата в извънредното студио на NOVA направиха социологът от „Галъп" Светлин Тачев, политическият PR Диана Дамянова и политическият анализатор Георги Харизанов, политологът доцент Петър Чолаков и PR експертът Нидал Алгафари.

Диана Дамянова сравни случило се с много труден ход в бриджа. „Има много труден ход, който принуждава опонента да играе така, че да те облагодетелства. Сега или Борисов, или Габриел прилагат този похват. Сега има два варианта. Първия вариант е този проектокабинет да не бъде одобрен от ПП-ДБ, а българският народ само чака да види кой ще ни изведе до избори, за да го накаже. А вторият вариант е това да е някакво печелене на време, за да се договорят", посочи тя.

Според Тачев ГЕРБ „извива ръцете на ПП-ДБ". „Ако папката не беше върната пълна, вината за новите избори щеше да бъде понесена от ГЕРБ. Те така финтираха ПП-ДБ, че в момента те носят отговорност ще има или не кабинет", категоричен е той.

Георги Харизанов коментира и смяната на някои от министрите в състава на кабинета. „Ако и при този състав на някой нещо не му е наред и ще жертва големите евроатлантически цели заради персонални цели - този някой няма да е ГЕРБ", подчерта той.

„Това правителство е малко като при лафа „А тя знае ли, че му е гадже", коментира върнатия изпълнен мандат от страна на Мария Габриел Петър Чолаков. „Този състав, така, както е даден е един ултиматум от страна на ГЕРБ-СДС и може да разцепи ПП-ДБ. Това е един изключително коварен ход, изигран от ГЕРБ-СДС", допълни той.

По думите на Алгафари Борисов е направил за пореден път много голям компромис.