Пеевски: Текста на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ
Секция: Коментари
20 Март 2024 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пеевски: Текста на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

/КРОСС/ Не мога да разбера какво обяснява Христо Иванов за споразумението. Текста лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в коментар на напрежението между управляващите партньори.

Според него Христо Иванов иска избори, защото за него няма смисъл да остава в управлението. "Вижда, че не може да овладее съдебната власт. Но ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят правителство. Не мога да разбера всички обяснения, които валят, както и размяната на кого сме по-добри приятели. Приятел съм и на Петков, и на Борисов, но най-вече съм приятел на България", обясни той.

Лидерът на ДПС беше категоричен - ДПС няма претенции към споразумението, нито е била тема в него.

"Двете точки за службите и следствената тайна са били обект на спор. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС - с генерал Атанасов и с кандидатурата на съветника на Денков - Веселин Марков, на която Петков се противопостави, след като първоначално беше съгласен. За нас няма нужда от смени в службите. Много добре са структурирани и имат доверието на западните ни партньори. Желанието да се овладяват политически не го разбирам. Там има само едно политическо назначение - на Петър Петров от ПП-ДБ", заяви Пеевски.

Той се обърна към Христо Иванов с думите: "Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието".

Според председателя на ДПС е абсурдно да се изнася следствена тайна по дело. "Имам впечатлението, че от ПП-ДБ не разбират от тези неща. За Конституцията трябваше да им се помага. Номерът с врага ДПС няма да мине, ако олигархията иска да превземе съдебната власт. Ние, с всички демократични средства, ще го предотвратим. ПП-ДБ и ние не можем да работим с "Възраждане". Хората на ДПС не са втора класа. Когато искат нашата подкрепа, ние пък ще искаме това да се знае", отбеляза Пеевски.