Трус с магнитуд от 3,7 стресна жителите на Ялова, Истанбул и Бурса
Секция: СВЯТ
20 Март 2024 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трус с магнитуд от 3,7 стресна жителите на Ялова, Истанбул и Бурса

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд от 3,7 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в град Ялова (Северозападна Турция), сочат данни на базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли, предават турските медии.

Трусът е регистриран в 9:21 ч. местно време (8:21 ч. бълг. време), а дълбочината му е била едва 4,1 километра.

Освен в Ялова земетресението е усетено в Истанбул и Бурса и е предизвикало паника сред населението.
Засега няма данни за негативни последици след труса.

По информация на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) земетресението е било с магнитуд 3,5.

Това е поредното земетресение в района на Мраморно море през последните няколко месеца, което стряска жителите в региона. Редица турски сеизмолози предупреждават за очаквано ново силно разрушително земетресение около Истанбул.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 хиляди души, по неофициални данни - близо 40 хиляди, а 45 хиляди бяха ранени.

Миналата седмица водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой заяви, че броят на разломните линии в Турция вече е над 500, като отново изтъкна реалната ситуация с риска от силни земетресения в Турция.