ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата "Спасените: 20 години история" в Европейския парламент
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Март 2024 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата "Спасените: 20 години история" в Европейския парламент Фотоизложбата продължава до края на седмицата в Spinelli Hall на ЕП 

/КРОСС/ Вълнуващото събитие, което бе официално открито вчера и ще продължи да посреща гости в Европейския парламент до 22 март 2024 г., е доказателство за обединените усилия на различни граждани и институции и колективната човешка отговорност, която има силата да променя света и да го прави по-добро място, където се цени и зачита животът на всички същества със състрадание и грижа. С изложбата в Европейския парламент ЧЕТИРИ ЛАПИ отбелязва важен етап в историята на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, като затвърждава мисията на убежището да предлага втори шанс на спасените кафяви мечки и занапред. 
 
„Вярвам, че благодарение на усилията на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ, Фондация Бриджит Бардо и с подкрепата на община Белица, можем да наблюдаваме как в последните 20 години се появи поколение, което не приема животните да бъдат използвани за забавление на хората. Вярвам в това ново поколение, което ще се отнася към животните с уважение, съпричастност и разбиране.", това сподели по време на откриването на изложбата Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. 
 
Сред присъстващите на официалното откриване в понеделник вечер бяха домакините от Renew Europe, представители на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Фондация Бриджит Бардо, кметът на Белица, други български кметове, медии, гости в Европарламента и български и чужди евродепутати от различни политически семейства в Европейския парламент.  
 
Мартин Хойсик от Renew Europe и заместник-председател на Европейския парламент, сподели: "Примерът на Белица, примерът за промяна в България, е нещо, което повече европейски страни, които все още позволяват частно отглеждане на диви животни могат и трябва да последват. Поласкан и благодарен съм, че мога да подам ръка за изложбата в ЕП, защото се надявам, че повече колеги ще научат за потенциала на парка в България, че хуманността към животните върви ръка за ръка с осигуряването на по-добър живот за хората и това е посланието, което искаме да изпратим". 
 
В 20 фотографии - хроника на над 20 годишния път на парка и неговите обитатели, изложбата „Спасените: 20 години история" представя  изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм - живот на мечките от ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Изложбата отразява еволюцията и мисията на парка и улавя завладяващи моменти от ежедневието на неговите обитатели, които служат като доказателство за устойчивостта, състраданието и трансформиращото въздействие на убежището в Белица.

За ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица 
  
Създаден чрез съвместните усилия на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Фондация Бриджит Бардo, ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отваря врати за първи път през 2000 г. Първоначалната му мисия е да осигури сигурно убежище за всички „танцуващи" мечки в България, както и за няколко мечки от Сърбия и Албания. Жестоката практика на експлоатация на мечките за развлекателни цели продължава до 2007 г., когато ЧЕТИРИ ЛАПИ успешно спасява и последната от тези мечки, отбелязвайки края на една жестока ера. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица сега е уникално кътче в България, което предлага втори шанс на спасени кафяви мечки. Разположен в естествена среда в защитена зона, простираща се на повече от 12 хектара, паркът функционира по специален дизайн, който наподобява света на кафявите мечки в естествената им среда.  
  
Досега българският парк е дал шанс за нов живот на танцуващи мечки от различни балкански страни. Днес ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 17 мечки, които са били засегнати от човешката дейност, включително - такива, отглеждани в плен или при неподходящи условия.  
  
Всеотдайните грижи за благосъстоянието на тези великолепни същества са поверени на екипът от изключителни професионалисти от ЧЕТИРИ ЛАПИ България, които работят неуморно 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Тяхната отдадена ангажираност гарантират, че мечките в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица получават грижите и вниманието, които заслужават, като се развиват в защитена среда, най-близка до естествения им хабитат. 


ЧЕТИРИ ЛАПИ: 

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. 
www.four-paws.bg.