Програмата „Ти и Lidl за нашето утре” с първо място на Годишните награди за отговорен бизнес
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2024 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програмата „Ти и Lidl за нашето утре” с първо място  на Годишните награди за отговорен бизнес

/КРОСС/ Лидл България спечели първо място в категорията „Инвеститор в обществото" за своята най-голяма социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за нашето утре". Програмата цели да постигне положителна промяна в местните общности, като подобри качеството на живота в тях. Наградата беше връчена по време на Годишните награди за отговорен бизнес 2023 г. на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

През 2023 г. програмата „Ти и Lidl за нашето утре" претърпя иновативна 360о трансформация след задълбочено проучване сред граждански организации, експерти и медии, за да отговори на съвременните нужди на обществото.

Инициативата вече има пет фокус области, а образованието е неделим елемент от всяка една от тях. #BeFair е насочена към социална справедливост и равенство, #BeActive открива възможности за проекти, посветени на активния начин на живот. Новата категория #BeVocal, създадена с експертната подкрепа на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), има за цел да даде повече гласност на социално значими теми в медиите. Категорията #BeGreen е за проекти, насочени към опазване на околната среда, а #BeLocal насърчава проекти, посветени на културата и опазването на историческото наследство.

За първи път, като част от шестото издание, бяха отличени и три младежки проекта, чийто инициатори са деца до 18-годишна възраст. Промяната в инициативата се отрази и в начина на събиране на фонда, като от 2023 г. той се натрупва през есента, а компанията отделя по 5 ст. от всеки касов бон.

Златното отличие за „Ти и Lidl за нашето утре" е признание и за устойчивото партньорство на компанията с гражданския сектор по програмата в лицето на Фондация „Работилница за граждански инициативи", Български дарителски форум, а след трансформацията през 2023 г. и с Асоциацията на европейските журналисти - България.

За шест годни с фонд от близо 1,3 млн. лева, компанията е подкрепила 155 проекта в 66 населени места в цялата страна, допринасяйки за развитието на местните общности в България и давайки възможност на близо един милион души да водят по-пълноценен и качествен начин на живот.

Годишните награди за отговорен бизнес се организират от Българския форум на бизнес лидерите от 2003 г. и са най-престижният национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие у нас. В тазгодишното издание на конкурса 126 ESG инициативи на 82 компании се състезаваха за авторитетните призове в осем категории.