Главната инспекция по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Враца
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2024 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главната инспекция по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Враца „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

/КРОСС/ „Над 8000 са сигналите, разгледани от Главната инспекция по труда за 2023 г. Само 5% от тях засягат рисковите условия на труд. Това показва, че работниците са склонни да правят компромиси с работната среда. Но компромисът днес, може да коства утре тяхното здраве или живот", каза изпълнителният директор на Агенцията инж. Екатерина Асенова по време на регионалната конференция в град Враца „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква."

Конференцията се проведе със съдействието на областния управител на област Враца Надя Донкинска, която благодари за инициативата и възможността да се обсъди този важен проблем. На форума присъстваха директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда" Румен Младенов, представители на социалните партньори и на работодателите в област Враца.

Инж. Асенова подчерта значението на работодателите в постигането на нулев травматизъм и отбеляза, че без тяхната подкрепа няма да е възможно справянето с това предизвикателство. Тя апелира към тях представената информация на форума да стигне до работниците и служителите, за да се подобри осведомеността им за спазването на здравословните и безопасни условия на труд. „Инспекцията по труда, от своя страна, ще проведе през 2024 г. информационни събития в училищата и университетите, чрез които младежите ще се запознаят със своите трудови права и как да работят безопасно като бъдещи участници на пазара на труда, защото културата на превенция трябва да се възпитава от най-ранна възраст", съобщи още инж. Асенова.

В своята презентация за трудовия травматизъм инж. Александър Борисов представи резултатите от контролната дейност на Агенцията, свързани с инцидентите на работното място. Той обърна внимание, че това не са само цифри към една статистика зад тях стоят променени човешки съдби.

В дискусионната част на форума представителите на социалните партньори благодариха на Инспекцията по труда в областния град за добрата съвместна работа и пожелаха да се организират по-често такива форуми, за да се обменят опит и добри практики.

Националната кампания стартира през месец февруари 2024 г. по инициатива на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" и се организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Инициативата ще продължи и в други областни градове в страната.