Зам.-министър Ива Петрова говори в Берлин за усилията на страната ни за постигане на въглеродна неутралност
Секция: ИКОНОМИКА
21 Март 2024 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Ива Петрова говори в Берлин за усилията на страната ни за постигане на въглеродна неутралност Енергийният заместник-министър участва в Берлинския диалог за енергиен преход

/КРОСС/ Усилията на България за постигане на въглеродна неутралност бяха в центъра на изказването на заместник-министъра на енергетиката Ива Петрова по време на Берлинския диалог за енергиен преход, който се състоя в германската столица на 19 и 20 март. Българският заместник-министър говори пред участниците във форума за предизвикателствата, които стоят пред страната във връзка с постепенното намаляване на производството на електроенергия от въглища и възможните отговори на тези предизвикателства.

В рамките на посещението си в германската столица г-жа Петрова разговаря също с парламентарния държавен секретар в Министерството на икономиката и климата Щефан Венцел, както и с генералния директор на генерална дирекция „Климатична външна политика и геоикономика" във Федералното министерство на външните работи Оливер Ренчлер. Енергийната сигурност в страната и региона бе във фокуса на тези разговори, в които събеседниците дискутираха проекти, допринасящи за енергийната автономия на региона на Югоизточна Европа и целия Европейски съюз. Германските домакини споделиха своя опит по отношение на т.нар. „водородна дипломация".

Берлинският диалог за енергиен преход е създаден през 2015 г. от Федералното министерство на външните работи. Това е един от водещите международни форуми, който осигурява възможност за обмен на мнения между правителства, икономически структури и представители на гражданското общество по въпросите, свързани с енергийната трансформация и глобалния енергиен преход.