Учени откриха една от най-старите звезди, която се е формирала в друга галактика
Секция: Наука
21 Март 2024 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха една от най-старите звезди, която се е формирала в друга галактика

/КРОСС/ Учени откриха една от най-старите звезди, която се е образувала в друга галактика, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

"Тази звезда е уникален прозорец към много ранния процес на формиране на елементите в галактики, различни от нашата", казва Анируд Чити от Чикагския университет, водещ автор на статия, в която е обявено откритието. Тя е публикувана в изданието "Нейчър астронъми".

"Създали сме си представа как изглеждат звездите, които са били химически обогатени от първите звезди в Млечния път, но все още не знаем дали някои от тези признаци са уникални или нещата са се случили по подобен начин в други галактики", отбелязва той.

Първото поколение звезди преобразява Вселената. В техните ядра обикновените водород и хелий се сливат в дъга от елементи. Когато тези звезди умират, те експлодират и нови елементи се разпръскват из Вселената. Желязото, което тече във вените на хората, калцият в зъбите и натрият, който подпомага мисленето ни, са се родили в сърцето на отдавна умряла звезда, припомня "Юрикалърт".

Никой не е успял да открие някоя от тези звезди от първо поколение, но учените от Чикагския университет обявиха уникалната находка: звезда от второ поколение, която първоначално се е образувала в галактика, различна от нашата.

Водещият автор на изследването Анируд Чити специализира в т.нар. звездна археология: възстановяване на начина, по който най-ранните поколения звезди са променили Вселената. "Искаме да разберем какви са били свойствата на първите звезди и какви елементи са произвеждали", обяснява изследователят.

Все още никой не е успял да види директно тези звезди от първо поколение, ако изобщо има такива във Вселената. Вместо това Чити и колегите му търсят такива, образували се от пепелта на това първо поколение.

Това е трудна задача, защото дори второто поколение звезди вече са много стари и рядко срещани. Повечето такива тела във Вселената, включително и Слънцето, са резултат от десетки до хиляди поколения, като всеки път натрупват все повече и повече тежки елементи. "Може би по-малко от една на 100 000 звезди в Млечния път е от второ поколение", казва той. "Наистина търсим игли в купа сено".

Но си заслужава да бъдат получени моментни снимки на това как е изглеждала Вселената назад във времето, казват специалистите. "Във външните си слоеве тези звезди запазват елементите от мястото, където са се образували", обяснява Чити. "Ако успеете да откриете много стара звезда и да получите нейния химически състав, можете да разберете какъв е бил химическият състав на Вселената там, където тази звезда се е формирала преди милиарди години", допълва той.

За целите на изследването Чити и и колегите му насочват телескопите към необичайна цел: звездите, които съставляват Големия Магеланов облак - ярка ивица от звезди, видима с просто око в Южното полукълбо. Смята се, че някога тя е била отделна галактика, привлечена от гравитацията на Млечния път само преди няколко милиарда години, отбелязва "Юрикалърт".

Учените търсят доказателства за много стари звезди там и каталогизират десет от тях - първо с телескопа "Гая" на Европейската космическа агенция, а след това и с "Магелан", който се намира в Чили.

Една от тези звезди веднага се забелязва като странност. В нея има значително по-малко тежки елементи, отколкото в която и да е друга звезда, наблюдавана досега в Големия Магеланов облак. Това означава, че тя вероятно се е формирала след първото поколение звезди - така че все още не е натрупала по-тежки елементи в хода на многократни раждания и умирания на звезди, се казва в публикацията.

Картографирайки елементите й, учените с изненада установяват, че звездата има много по-малко въглерод, отколкото желязо, в сравнение с това, което се наблюдава при звездите от Млечния път.

"Това беше много интригуващо и предполага, че може би увеличаването на въглерода в най-ранното поколение, както виждаме в Млечния път, не е било универсално", казва изследователят Чити. "Ще трябва да направим допълнителни изследвания, но това дава основания да смятаме, че има разлики между отделните места".

Според него "допълваме картината за това как е изглеждал процесът на обогатяване на ранните елементи в различна среда" .

Откритията също така потвърждават други изследвания, които предполагат, че Големият Магеланов облак е формирал много по-малко звезди в началото в сравнение с Млечния път.

"Наистина е вълнуващо да открием звездната археология на Големия Магеланов облак и да можем да очертаем толкова подробно как първите звезди са обогатили химически Вселената в различни региони", допълва Чити от Чикагския университет.