БСП към социалния министър: Увеличете разхода за „Топъл обяд“, бедните не са второ качество хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2024 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП към социалния министър: Увеличете разхода за „Топъл обяд“, бедните не са второ качество хора

/КРОСС/ Ще бъдат ли актуализирани - следвайки инфлацията, стойностите на единица продукт „топъл обяд" по операция „Топъл обяд" към Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.? 
 
Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България" Деян Дечев на министъра на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова по време на парламентарен контрол.  
 
Дечев уточни, че социалната програма е много важна за общините, но е още по-важна за хората, които имат временни или постоянни затруднения в ежедневното си изхранване. По думите му, в настоящия програмен период стойността на единица продукт „топъл обяд", който включва супа, хляб, основно ястие и поне веднъж седмично десерт, е в размер на 3,30 лв., актуализиран от 2,90 лв. миналата година, при положение че цените на основните хранителни продукти са се увеличи в много по-голям размер.
 
След като министърът не даде категоричен отговор на въпроса, бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков заяви: „За мен няма как да има пълноценно хранене на цени по-ниски от 5-6 лв. При условие, че хранене в евтин ресторант закусвалня в началото на 2024 г., според статистиката, са необходими 15 лв. Хората, които ползват програмата, макар и бедни, не са второ качество хора, а доставчиците не са длъжни на общината, за да работят на загуба. Актуализацията на единицата разход по програмата е наложителна, ако искаме тя да изпълнява основната си цел - да подкрепя хората и семействата с ниски доходи или без всякакви доходи у нас.