Стартира записването за Националната олимпиада по орнитология 2024
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Март 2024 19:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира записването за Националната олимпиада по орнитология 2024

/КРОСС/ На 13-ти април, ще се проведе първият кръг на Националната олимпиадата по орнитология 2024 г. Всички ученици между 5 и 8 клас могат да се регистрират за участие до 12 април на платформата Kyoso.

Състезанието се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е дългогодишна традиция на организацията, която се възроди отново през 2022 г. Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване.

Олимпиадата се организира в два кръга като участието е напълно безплатно. Първият кръг ще се проведе онлайн на 13 април 2024 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 60 минути, в удобно за участниците време. Право на участие имат ученици от 5, 6, 7 и 8 клас.

За участие във втория кръг, който ще се проведе на живо, ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия. Те ще бъдат информирани лично от организаторите. За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за участие в олимпиадата по орнитология може да намерите тук. В платформата може да се запишете и за подготвителен тест, на който всеки може да провери знанията си за птиците и да добие ясна представа какво ще представлява олимпиадата.

Всички желаещи могат да се подготвят с помощта на следната препоръчана литература:

Актуален списък на птиците, установени в България и техните официални научни наименования.
Определител на птиците от сайта на БДЗП.
Литература от онлайн библиотеката на БДЗП:
- „На среща с птиците в България"
- „Помагало за ловеца: Птици"
- „Помагало за определяне и опазване на птиците в горите"
- „Пътеводител на Бургаските влажни зони за любителите на птиците и езерата"
- „Помощ на властелина на бурите"
- „Животът на лешоядите"
- „Сигурни зимовища за червеногушата гъска"

Онлайн издание на Червена книга на България.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие от над 10 000 ученици от цялата страна. През 2022 г. БДЗП възроди инициативата, като в нея се включиха 172 деца от цялата страна.

Олимпиадата се организира в рамките на проект „Зеленият пояс на Югоизточна България", финансиран от Програмата за застрашени ландшафти.