Огнян Минчев: Статуквото би могло да се промени
Секция: Анализи
23 Март 2024 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: Статуквото би могло да се промени

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по БТВ Огнян Минчев, каза че очевидно има стопляне на отношенията между ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев. Радев се явява като фигура, която е готова да служи на статуквото

По думите му, действието на Мария Габриел, която според ПП-ДБ е представила несъгласуван състав на Министерски съвет пред президента, е контрапродуктивно. "Не можеш да поставиш пред свършен факт другата страна", подчерта политологът.

Относно основната ябълка на раздора - регуларите и съдебната система, проф. Минчев коментира, че всичко му се струва много елементарно - "моите хора срещу твоите хора". По думите му споровете между ГЕРБ и ПП-ДБ възникват точно заради това.  "Целта на занятието е хора на едната страна да бъдат заменени с хора на другата страна", смята той.

Проф. Минчев обясни и защо евентуални избори са така демонизирани, въпреки че са основен стълб на демокрацията. "Резултатът от непосредствени избори ше бъде, ако не идентичен, то близък с настоящето разположение на силите. Статуквото би могло да се промени. Само че антисистемни партии могат да увеличат присъсътвието си и това да направи договарянето на коалиция още по-трудно".

"Привличането на Мария Габриел беше првличането на европейско безспорно лице, не мисля, че е прекратена необходимостта от това Габриел да продължава да играе тази роля, тя трябва да е приемлива фигура за ПП-ДБ. Асен Василев винаги е заемал позиция на отклоняваща се от общата позиция дори на собствената си партия и коалиция, гласувал е в парламента по начин, различен от гласуването на мнозинството от своите колеги", коментира още проф. Огнян Минчев.

бТВ, „Лице в лице"