Стефан Янев: Случващото се е един логичен резултат на т.нар. сглобка или некоалиция
Секция: Интервюта
23 Март 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Янев: Случващото се е един логичен резултат на т.нар. сглобка или некоалиция

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по бТВ Стефан Янев, каза че се запитал доколко политическо е случващото се. „Без епитети, защото такива чухме много. Случващото се е един логичен резултат на т.нар. сглобка или некоалиция - дума, която самите участващи в нея забраниха. На практика няма нищо плашещо в коалиционното споразумение, напротив.

Той смята, че решението на политическата ситуация е избори. „Няма морално или друго основание да се търсят други решения."

 „При служебните правителства президентът избира между 4-5 кандидати, той носи отговорност. Тоест това, което сме наблюдавали в миналото - струпването на всички вини върху служебното правителство, в момента е малко неудобно. Важно е как ще работи парламентът паралелно със служебното правителство и как депутатите ще излязат в отпуска, за да правят предизборна кампания. Отделно, дали ще правят равнопоставено кампания с другите партии, които не са в НС, и дали ще използват пари от бюджета", допълни той.

Според него предсрочни избори заедно с европейските означава, че единият дневен ред няма да може да се развие. „Тоест ние по европейските избори няма да можем да кажем нищо."

„Какво направиха в името на страната до момента? Как гражданите са се почувствали по-сигурни за себе си, за семействата си, за доходите си? Еврозоната и Шенген - очевидно нямаме кой знае какъв напредък. Къде бързаме в момента и към коя еврозона бързаме? Това не е онази просперираща Европа, която помним от 2018 г. Европа или има вече отделни икономики в рецесия, или най-малкото рецесията наднича зад вратата. Този икономически регрес ще се отрази върху желанията ни за еврозоната", категоричен е Янев.

„Имената на военния министър и на вътрешния министър са важни, защото работят в сферата на сигурността. Една от основните цели на държавата е да осигурява сигурността на своите граждани. Името на военния министър в този смисъл е важно, защото от неговите действия зависят въпроси, свързани с неутралитета, с мирното съществуване и развитие на България. Неговите действия не толкова по отношение помощта за Украйна, а по отношение на поети възможни ангажименти на срещите, на които е присъствал и в Украйна, и в Париж. Българските политици са длъжници на българската армия, това вече е 20 г. Те приеха, че ние сме в НАТО - организация, която ще ни брани, и няма нужда да инвестираме в отбраната", подчерта още Янев.

Той обяви, че партията му предстои да направи европейска кампания: „Български възход" винаги е търсила работещи решения за България. В тази връзка предвиждаме провеждането на партиен форум, на който ще кажем основните ни приоритети, визията ни за развитие на страната. В тази връзка, на този форум ще поканим всички партии, лица, личности, които искат да участват заедно. Всеки ще приемем, ако има качества и има гръбнак да изпълнява решенията."

бТВ, „Лице в лице"