Броят на загиналите при вчерашното нападение в концертна зала в Русия достигна 93 души (Обновена)
Секция: СВЯТ
23 Март 2024 07:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на загиналите при вчерашното нападение в концертна зала в Русия достигна 93 души (Обновена)

/КРОСС/ Най-малко 93 са загиналите при вчерашната атака край Москва. Това съобщи днес руският Следствен комитет и предупреди, че броят на жертвите се очаква да се увеличи още, предаде Ройтерс.

Въоръжени мъже в камуфлажни униформи откриха стрелба с автоматични оръжия в концертна зала в град Kрасногорск, последвана от огромен пожар. Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е докладвала на президента Владимир Путин, че след снощната смъртоносна атака са били задържани 11 души, включително четирима пряко замесени в нея.

Следственият комитет каза още, че извършителите са използвали запалителна течност, за да опожарят сградата.

Междувременно руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви, че четиримата заподозрени за извършители на атаката в покрайнините на Москва са се били насочили към границата на Русия с Украйна преди да бъдат задържани рано тази сутрин и са били в контакт с украинската страна. ФСС добави, че атаката е била внимателно планирана.

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин и директорът на Росгвардия Виктор Золотов докладваха на руския президент Владимир Путин за хода на разследването на терористичния акт, извършен в зала "Крокус сити хол", предаде ТАСС, като се позова на президентската пресслужба.

Путин е разговарял също с губернатора на Московска област Андрей Воробьов, с вицепремиера Татяна Голикова и министъра на здравеопазването Михаил Мурашко за взетите мерки за оказване на помощ на пострадалите.

Министърът на извънредните ситуации Александър Куренков е информирал президента за взетите мерки за спасяване на хората и за оказване на цялата възможна помощ на пострадалите. Министърът отбеляза, че в тях са участвали сътрудници на специалните и силовите ведомства, се казва в съобщение на пресслужбата.

Путин пожела на всички пострадали бързо възстановяване и благодари на медиците, каза вицепремиерът Голикова.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заклейми "по възможно най-категоричния начин" снощното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град в Подмосковието Красногорск, предаде Ройтерс.

"Генералният секретар изказва своите дълбоки съболезнования на опечалените семейства (на загиналите), и на народа (на Русия), и на правителството на Руската федерация. Той пожелава на ранените бързо възстановяване", каза в изявление заместник-говорителят на Гутериш - Фархан Хак, цитиран от Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази съболезнования на народа на Русия във връзка с терористичния акт в концертна зала в Подмосковието.

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди твърдо терористичната атака срещу концертна зала в Подмосковието, за която отговорност пое "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство.

Италианският премиер Джорджа Мелони осъди "отвратителния терористичен акт", извършен в Москва вчера, предадоха световните агенции.

Европейският съюз е потресен и шокиран от информациите за терористична атака в Москва, заяви говорител на ЕС. „ЕС осъжда всички атаки срещу цивилни", добави говорителят Петер Стано по повод стрелбата в концертната зала в Подмосковието.

Министерството на външните работи на Германия изрази съболезнования във връзка с терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол" .

Източници БНТ и БТА