Тодоровден е! Днес отбелязваме и Часът на Земята
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2024 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодоровден е! Днес отбелязваме и Часът на Земята

/КРОСС/ В съботата след Сирни заговезни отбелязваме Тодоровден. Тази година т. нар. подвижен християнски празник се празнува на 23 март. Почитането на Св. Тодор (великомъченик Теодор Тирон) е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.

Според преданието византийският император Юлиан Отстъпник, знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях, като заповядал да поръсят с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара. Свети Тодор обаче се явил на патриарха и му казал:

"Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже храната е поръсена с кръв от идолски жертви. Поръчай на тези, които нямат храна у дома си, да си варят пшеница с мед".

Императорът видял, че мярката му няма ефект и заповядал храната да се продава както преди. От благодарност Църквата празнува светецът в събота на първата седмица на Великия пост.

Според народните обичаи, Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още конски Великден, именно за това най-интересният момент от празничния ден е кушията.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на конното състезание. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

 

Днес отбелязваме празника на природата по целия свят. Това е денят, в който изключваме осветлението за 1 час, за да помогнем за опазването на планетата или т.нар. Час на Земята.

От 20.30 до 21.30 ч. милиони хора от различни точки на света избират да останат на тъмно. У нас едни от най-забележителните сгради също ще останат на тъмно за един час. Това са храм-паметникът „Св. Александър Невски", Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", Народният театър „Иван Вазов", паметникът на Цар Освободител и много други.

През целия ден в центъра на столицата ще светят светофари със зелени сърца.