Милиони хора са изложени на риск от холера
Секция: Здраве
24 Март 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милиони хора са изложени на риск от холера

/КРОСС/ Милиони хора по света са изложени на риск от холера заради липса на чиста вода, сапун и недостатъчни количества от ваксината срещу болестта. За това алармира Международната координационна група по осигуряване на ваксини и настоява за незабавни действия.

Броят на заразените с холера се увеличава от 2021-ва година насам, като през 2022 година те са били 473 000, тоест над два пъти повече от предходните 12 месеца.

Предварителните данни за 2023 г. сочат още повече случаи - над 700 000. Холерата е остро инфекциозно заболяване на тънките черва и се разпространява чрез храна и вода, заразени с бактерията, която причинява болестта. В момента най-силно засегнатите страни са Конго, Етиопия, Хаити, Сомалия, Судан, Сирия, Замбия и Зимбабве.

Увеличаването на случаите се дължи на проблеми с достъпа до чиста вода и канализация. Ситуацията става все по-сериозна заради конфликти, икономическа несигурност, разселване на населението, както и климатичните промени. Тези тенденции са трагични, като се има предвид, че холерата е болест, за която има ваксина и освен това подлежи на лечение, подчертават от Световната здравна организация.

Международната координационна група по осигуряване на ваксини управлява световните запаси с имунизационни препарати и настоява за ускоряване на производството на пероралната ваксина срещу инфекцията. Необходимо е още осигуряване на достъп до чиста питейна вода, подобряване на санитарните условия и бързо тестване.