Кузман Илиев: Никога не е моментът за вдигане на данъците, ако искаш икономиката да расте
Секция: Анализи
24 Март 2024 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кузман Илиев: Никога не е моментът за вдигане на данъците, ако искаш икономиката да расте

/КРОСС/ Има неща, които не трябва да правиш, за да постигнеш определени критерии за влизане в еврозоната. Инфлацията и дефицитът са проблем. Това каза политическият анализатор от Гражданско движение „България може" Кузман Илиев в предаването „Говори сега" по БНТ.

За 2023 г. прогнозата за БВП се разминава със 7,5 милиарда. „Това означава, че пицата, която сме произвели, е по-малка, а дефицитът като дял става по-голям. Може да се окаже, че той не е 3%, а е 3,1 или 3,3%. Този дефицит е напомпал инфлацията - те са скачени съдове. Това се натрупва няколко години подред и в един момент този дефицит става на дълг и това започва да ескалира", обясни експертът.

Затова вече се повдига и въпросът за вдигане на данъците, допълни Илиев. „Никога не е моментът за вдигане на данъците, ако искаш икономиката да расте. Българската държава има достатъчно пари. Тя по-скоро трябва да стане по-ефикасна, а не да вдига данъците. Бизнесът е достатъчно натиснат, но в България най-лесното решение е да се вдигнат данъците", коментира икономистът.

Според него в Европа вече има преосмисляне на Зелената сделка. „Аз не мисля, че европейските граждани, фермерите, хората, които произвеждат и преживяват тази трагедия на Зелената сделка, така направена, ще повярват на г-жа Фон Дер Лайен", смята Илиев.

Според него правителство ще има и решаващ ще бъде отново геополитическият фактор. „Мисля, че вече нещата са опрели до ситуация, в която ще ни бъде казано вече да няма шикалкавене. Нашият политически елит в момента говори наистина на нашите чуждестранни партньори, на някакви олигарси, които финансират, но не и на хората", заяви Илиев.

БНТ, „Говори сега"