Може ли „зомби вирус” от Сибир да затвори света отново?
Секция: Здраве
24 Март 2024 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Може ли „зомби вирус” от Сибир да затвори света отново?

/КРОСС/ Има проучвания в последните години, които показват, че вирусите отпреди милиони години запазват своята активност в условията на северните части на Земята. Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Това каза ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него, много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента, обясни експертът.

„Не знаем какво е скрито там и дали няма остатъци от живи организми, дори хора, които са били заразени. До момента древни вируси, които заразяват хората няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си", обясни д-р Илиев. 

Вирусите, които се срещат в тези замръзнали маси, действат по сходен начин върху човешкия организъм с животинските вируси, които мутират и заразяват хора.

Ако се действа адекватно в началото на пандемиите, шансовете те да бъдат ограничени са големи. „Началото на COVID пандемията беше поставено от изключително неадекватното и много криещо информация поведение на китайското правителство, откъдето дойдоха всички проблеми", посочи д-р Илиев.

В Япония в момента има инфекция от бързоразпространяващ се бактериален причинител - класически стрептокок, който предизвиква възпаление на гърлото и грипоподобни симптоми. „В редки случаи той предизвиква т.нар. токсичен синдром, който се характеризира с бактерии, които отделят голямо количество специфични токсини, които действат върху цялото тяло, не само в мястото, където е инфекцията, и може да предизвика шок и увреждане на всички органи. В Япония има такива случаи при 1/3 от случаите на заразени - около 300-400 случая", обясни експертът.

Нова телевизия, „Събуди се"