Барселона откри плажния сезон без душове заради сушата
Секция: Туризъм
24 Март 2024 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Барселона откри плажния сезон без душове заради сушата

/КРОСС/ От този уикенд започна плажният сезон в Барселона. Той ще продължи до 27 октомври и за първи път се открива в условия на извънредно положение заради недостиг на вода.

Заради глобалното затопляне летният сезон в Испания вече е по-дълъг с почти два месеца, а заради липсата на дъжд в много части на страната е въведено извънредно положение. Сред тях и Каталуния, която се готви да посрещне туристи за активния сезон със специални мерки за пестене на вода.

На 10-те плажа на Барселона вече започнаха работа първите 30 спасители, които през лятото ще бъдат 54 на брой, а наблюдателните кули, които сега са 11 ще станат 21-на. Местната власт въведе и асистирана услуга за морско къпане на хора с двигателни проблеми на някои от тях, но душовете засега остават затворени заради строгите мерки за пестене на вода по време на въведеното извънредно положение.

Тоалетните работят с изрични указания „водата да се използва отговорно, а не да се пилее". На някои места вече се появиха и билбордове, които призовават туристите да си носят бутилирана вода и да не подценяват ситуацията с недостига ѝ. Това неминуемо доведе и поскъпването й в крайбрежните заведения.

Хотелите също въведоха дневен лимит, който се контролира с намаляването на топлата вода. Градините и парковете се поливат с пречистени отпадни води, а за домакинствата се внася обезсолена морска вода от преработвателните станции в Каталуния и Валенсия.

Започна почистването на пясъка и морската вода от отпадъци около плажовете, а забраната за тютюнопушене на тях остава в сила, въпреки съпротивата на заклетите пушачи.

Източник:БНР