Станишев: Преговорите обичат тишината
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2024 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: Преговорите обичат тишината

/КРОСС/ Две седмици всички мълчаха, после за няколко дни така се изляха в приказките, че създадоха повече проблеми. По-добре беше да продължат да мълчат. Преговорите винаги са труден момент за напасване на политически виждания и интереси на партиите. Те обичат тишината". Това коментира пред bTV бившият премиер на България Сергей Станишев.

Той припомни, че през 2005 година, когато се формира Тройната коалиция, процесът с връчването на мандатите е отнел общо 60 дни. „Но в крайна сметка се изработиха ясни формули, за да има успешно управление. Първо - ясни и измерими политически цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуването на коалиция. Второ - ясни правила. В това управление не можем да кажем кой министър на кого е. Формулата 8-5-3, която беше много критикувана тогава, всъщност е по-чистата и почтената към избирателите, защото се основава на доверието, което е получено от гражданите, на квотния принцип", заяви Станишев.

Според Станишев ГЕРБ-СДС са направили много компромиси с поемането на втория мандат на ротацията първият премиер да бъде на ПП-ДБ и формално всички министри, с изключение на без Мария Габриел, да бъдат ПП-ДБ.

„Това изначално дебалансира. Много важен е начинът на изчистване на противоречията. В Тройната коалиция имаше коалиционен съвет, който периодично заседаваше и всички важни политически решения се вземаха на него и се огласяваха съвместно от тримата лидери. Беше немислимо това, което се вижда сега", посочи бившият президент на ПЕС.

Според него отсъствието на Борисов от преговорите може да се обясни и с това, че той е разделителна фигура за избирателите на ПП-ДБ.

Всичко в преговорите между управляващите партии се свежда до постове, допълни Станишев. Фокусът според него е върху регулаторите и прокуратурата.

Той коментира вчерашната среща на социалисти от опозицията, които учредиха движение „Бузлуджанци". „Това са хора, които са искрено загрижени за състоянието и процесите в БСП. Атмосферата в една партия винаги се създава от ръководството. В продължение на няколко години ние сме в постоянно състояние на някаква война, на определяне на врага с партиен билет. Внася се разкол не само в националния конгрес, а и в местните структури. Те се обезсилват и в последния пример е това, което се случи в София. Това ерозира доверието в БСП", заяви Станишев.

бТВ, „Тази неделя"