Шалапатова: Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2024 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шалапатова: Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото

/КРОСС/ Предсрочни избори значи страх, спиране на ключови реформи и бeз смели решения. Това каза снощи социалният министър в оставка Иванка Шалапатова пред „Защо, господин министър" по бТВ.

Тя призна, че е била изненадана от развоя на събитията. „Комуникацията се случи изключително бързо и според мен некоординирано. Това изигра лоша шега на тази екипност, която изградихме в месеците", заяви Шалапатова.

Социалният министър в оставка направи и равносметка на свършеното досега, като каза, че при разговори с Николай Денков и Мария Габриел не е получила критики за работата си.

„Приех да съм министър, защото за мен екипът е важен, не постът. Затова при ротацията за мен беше важно това да се обсъди, а никой не ни събра да го обсъдим. Много важна предпоставка е екипната работа", каза тя.

Тече анализ на пенсионната система. В него участват представители на МТСП, НОИ и водещи експерти, сред които и двама европейски. „Когато анализът бъде готов, ще предложим цялостно актуализиране на системата, за да нямаме това основно предизвикателство в момента - много ниски пенсии и липса на покритие с приходите", заяви Иванка Шалапатова.

Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото. „Министерският съвет не е залагал на популистки решения. Размерът на пенсиите изпреварва ръста на инфлацията, но тази политика трябва да продължи", заяви социалният министър в оставка.

Надбавките за Коледа и Великден са популистки решения, заяви тя. Вместо това МТСП залага на непрекъснато актуализиране на пенсиите.

„Цялата политика, формите на заплащане на труда през минималната работна заплата, размерите на помощите и на пенсиите гарантират една перманентно социално слаба държава. Нашата политика беше да коригираме размера на минималната работна заплата. Именно затова почти 20-процентното увеличение стана факт. Сега тече и транспонирането на директивата за минималните работни заплати. От 2 млн. 290 хил. работещи 418 000 работят на минимална работна заплата. 10% от всички работещи са работещи бедни. Нашата цел е да направим механизъма за определянето на минималната работна заплата адекватен", подчерта Шалапатова.

Тя обясни и че правителството има подготовка за актуализирането на наредбата, която определя механизма за енергийните помощи. Частичната либерализация започва от 1 юли, когато не КЕВР, а правителството ще определя цената на тока. „Ние имаме подготовка за актуализирането на наредбата, която определя размера и механизма за т.нар. енергийни помощи. До 1 юли трябва да бъдем готови", заяви социалният министър.

Критериите за допустимост на лицата вероятно няма да бъдат променени.