Жълт код за силен вятър в Северна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2024 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за силен вятър в Северна България

/КРОСС/ През започналото денонощие от запад на изток ще преминава бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, в планинските райони и по високите полета на Западна България, в края на нощта ще е примесен със сняг. На отделни места ще има и гръмотевична дейност.

За това предупреждават от НИМХ.

През деня, още преди обяд от северозапад валежите ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно слънчево, най-късно в Източна България. През нощта вятърът навсякъде ще се ориентира от северозапад, през деня ще е умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина - временно силен. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните - между 9° и 14°. В София минимална около 3°, максимална - около 10°.

Над планините преди обяд ще е облачно с валежи предимно от сняг и на височина над 1700 m ще се образува нова снежна покривка. След обяд от запад валежите ще спират и облачността над масивите от Западна България ще се разкъса до предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 1°, на 2000 m - около минус 5°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.