Доц. Искрен Иванов: Русия можеше да предотврати атентата, ако се беше чула предупрежденията на САЩ и Великобритания
Секция: Анализи
25 Март 2024 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Искрен Иванов: Русия можеше да предотврати атентата, ако се беше чула предупрежденията на САЩ и Великобритания Това е класически терористичен акт, добави той

/КРОСС/ В петък вечерта четирима въоръжени мъже нахлуха в зала в Красногорск, северно предградие на Москва, и започнаха да стрелят по зрителите на рок концерт преди началото му. Нападателите подпалват и пожар, който обхваща залата и довежда до срутване на покрива.

Русия повдигна обвинения в тероризъм на четирима мъже, които според нея са извършителите на терористичния акт, отнел живота на най-малко 137 души.

Това е класически атентат, извършен от терористи, които на езика на международната сигурност се наричат „самотни вълци". Това са лица, извървели пълния цикъл на процеса по радикализация, възприемайки идея, възоснова на които са взели решение да извършат политическо мотивирано насилие - тероризъм. Това коментира в предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Според него този терористичен атентат е можело да бъде избегнат, ако руските власти са се вслушали в предупрежденията на специалните служби на САЩ и Великобритания. „Те предупредиха Москва, че такъв атентат предстои. Предвид случващото се в Украйна, Русия реши да не се вслуша в тези предупреждения, което доведе до толкова много жертви", уточни той.