Денков към ГЕРБ-СДС: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2024 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денков към ГЕРБ-СДС: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел

/КРОСС/ „Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел". С тези думи министър-председателят в оставка Николай Денков се обърна към ГЕРБ-СДС в специално обръщение.

„Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума? Ще се откажете ли от споразумението за реформи? Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори? Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своят дълг към хората и към България", заяви Денков.

„Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота. Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди 2 дни Европейският съвет даде ясен знак,че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са много високи. За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца, се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца - до края на 2024 година, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си. И на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в състава на Министерския съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем", допълни премиерът в оставка.