Българка получи награда за сериал в Европа
Секция: КУЛТУРА
25 Март 2024 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българка получи награда за сериал в Европа Латвийският сериал Съветски дънки, чийто създател и съ-сценарист е българката Теодора Маркова, с две награди от най-големия фестивал за сериали в Европа Series Mania

/КРОСС/ Сериалът Съветски дънки получи Наградата на публиката на Series Mania 2024, както и наградата за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма Панорама.

Комедийната драма в 8 епизода се развива в края на 70-те години по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс - младият Ренарс, е рок-енд-рол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис, продуцент е Ая Берзиня (Тасе филм).

Съветски дънки бе селектиран от над 300 сериала от целия свят и направи международната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година, той бе част от Berlinale Series Selects и също така получи отличията за Най-добър сериал, Най-добър сценарий и Най-добър актьор на латвийските национални филмови награди. Световен разпространител е Бета Филм.

Теодора Маркова беше избрана и в още една програма на престижния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода Соломоново решение е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова (Под прикритие, Революция Z, Денят на бащата и др.), а продуцент е Катя Тричкова (Уроците на Блага, Посоки).

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4 000 професионалисти от световната индустрия.