Международен анализатор: Не вярвам, че атентатът в Русия ще наруши етническия мир в страната
Секция: Анализи
26 Март 2024 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен анализатор: Не вярвам, че атентатът в Русия ще наруши етническия мир в страната

/КРОСС/ Атентатът в Русия е класически терористичен акт, извършен от терористи - самотни вълци. Това коментира в "Денят започва" международният анализатор доц. Искрен Иванов.

По думите му това са лица, извървели пълния цикъл на радикализация, които осъществяват политически мотивирано насилие с цел да наранят цивилни.

"Не считам, че етническият мир в Русия е застрашен, най-малкото защото политическата мобилизация предвид войната в Украйна е много широка и решителна. За да има някакви промени в политическата формула в Русия, е необходимо задвижването на огромни процеси, които да доведат до сътресения. Съмнявам се, че този атентат би могъл да ги породи".

Никоя страна не е защитена от терористични атаки, посочи доц. Иванов. Според него основните причини за трагедията са две - че Русия не е послушала предупрежденията на САЩ и Великобритания отпреди няколко седмици, както и фактът, че страната вече не е член на партньорските съвети към НАТО, които са я известявали какви терористични атаки се планират на нейна територия.

"Когато става въпрос за такъв тип атентати, е много трудно да говорим за поръчители, защото навлизаме в конспиративни теории. Тепърва ще слушаме, че Западът е отговорен за тези атентати, че Украйна е отговорна. Даже вече започва да се шири един слух, че Русия сама си е устроила атентатите, в което аз също не вярвам. Фактите са, че "Ислямска държава" организира атентат в Русия".