ЛЕВИЦАТА - Румен Петков алармира, че България е енергийно зависима страна, дава Асен Агов на прокуратурата
Секция: ПОЛИТИКА
26 Март 2024 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЛЕВИЦАТА - Румен Петков алармира, че България е енергийно зависима страна, дава Асен Агов на прокуратурата

/КРОСС/ България внася повече ток, отколкото произвежда, алармира пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков и настоя за преосмисляне на Зелената сделка. Петков ще сезира прокуратурата за изявление на Асен Агов, който обяви в ефира на Дарик радио, че вносителите на руско ядрено гориво получават по 10% комисионна - по цялата верига, до министъра на енергетиката.

България става енергийно зависима страна, предвид факта, че вносът на ток е повече от износа, посочи лидерът на АБВ и подчерта, че този факт трябва да ни декларира категорично, че България става енергийно зависима страна в резултат на престъпното управление на българската енергетика през последните 15 години. „Портретите на всички, които обясняваха, че „Белене" не ни трябва, понеже имаме много ток, днес трябва да бъдат окачени в районите, в които токът се изключва за половин-един час всяка нощ. Трябва незабавно да започнем изграждането на „Белене"", категоричен е Петков.

В контекста на енергийната сигурност, пред медиите в Плевен Румен Петков обяви, че ще сезира прокуратурата за изявление на Асен Агов, който обяви в ефира на Дарик радио на 22 март, че вносителите на руско ядрено гориво получават по 10% комисионна - по цялата верига, до министъра на енергетиката. Петков е категоричен, че прокуратурата трябва незабавно да извика Агов, всички негови знания да бъдат документирани по надлежния ред, да бъдат проведени процесуално-следствени действия, които да приключат с един от двата възможни акта на прокуратурата - единият е да бъдат повдигнати обвинения на всички по веригата, за която Агов говори, другият - Агов да бъде обвинен за престъпник към интересите на българската енергетика и българската държава.

Румен Петков определи коментарите у нас и в Украйна за зловещия терористичен акт в Москва като смразяващи.

„Човещината е нещо, което сме загърбили през последните десетилетия. Усетът ни за разлика между доброто и злото е много ниско в йерархията на ценностната ни система. Електронни издания с лекота разгръщат радостта си от трагедията на руската държава и руския народ. Вече са близо 200 жертвите, избити по такъв брутален начин. Хора у нас, които са награждавани от Путин, излязоха с грозни отвращаващи анализи, че това е едва ли не замисъл на руската власт и на Путин. Без да си дават сметка, че Москва и Русия са почернени, че има загинали граждани на Беларус и на други държави".

Петков е категоричен, че руската държава е длъжна незабавно да направи сериозен анализ как е построена сградата и каква е отговорността на фирмата, организатор на концерта, при охраната, както и каква е отговорността на фирмата собственик на сградата, при гарантиране на охраната.

„Смущаващ е зоологическият ентусиазъм, с който Белия дом, британското разузнаване и някои от говорителите на пронацисткия режим в Украйна, незабавно обявиха, че подкрепят самообявилата се ИДИЛ за организатор и извършител на атентата. Спекулациите на Вашингтон са грозни и внушаващи усещането, че някъде в дъното стоят Разузнавателното управление и „Ми 6".

В отговор на журналистически въпрос за изявлението на Калоян Методиев по БНТ, който нарече новосъздаденото движение в БСП "Бузлуджа" "Бизнес-партия" и намекна, че участниците в това движение са близки до бившия президент Георги Първанов и АБВ, Румен Петков коментира, че прекалено много седесари яхат БСП и това е обезпокоително. „Защото когато младежки лидер на СДС, като Калоян Методиев, говори с такъв апломб за БСП, има нещо нередно. Идеята за много седесари начело на БСП не е добра за самата БСП. А, че в левицата е необходима консолидация, няма никакво съмнение. Иначе продължаваме да правим услуга, съзнателно или не, на тази измет, която се саморазпуска от няколко дни", каза още лидерът на АБВ.

Петков коментира и обявленията за нов списък по закона „Магнитски", като посочи, че заплахата за „глобалния" „закон" периодично се развява с различни обяснения и мотивации. „Но безспорно наличието в подобен списък ти гарантира популярност, медийни изяви, покани за партийни форуми. Това е привлекателната сила на „Магнитски" за българската политика", каза Петков