"Хамас": 18 души са загинали при прибиране на хуманитарна помощ, спусната с парашут в Газа
Секция: СВЯТ
26 Март 2024 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хамас": 18 души са загинали при прибиране на хуманитарна помощ, спусната с парашут в Газа Групировката призова за незабавно спиране на операциите по въздух и за бързо отваряне на сухопътен достъп

/КРОСС/ Правителството на "Хамас" обяви, че 18 души са загинали, от тях 12 са се удавили в морето, докато са се опитвали да приберат хранителни продукти, спуснати с парашут в Ивицата Газа. Шестима са загубили живота си при блъсканици.

Някои от тях са били ранени и откарани в три болници, където са починали, заяви директорът на правителствената пресслужба в Газа Исмаил Ал-Сауарка, като добави, че много от жертвите са били млади хора и дори деца.

"Хамас" призова за незабавно спиране на операциите по въздух и за бързо отваряне на сухопътен достъп за помощи.

"Винаги сме предупреждавали страните, които извършват операции за въздушни доставки, за опасностите от неправилни процедури, тъй като част от тази помощ пада в морето. Друга част пада върху окупираните палестински територии, а трета се оказва в опасни райони, което излага на изключителна опасност живота на гладуващите цивилни", се казва в изявлението.

От няколко седмици военни самолети пускат с парашути палети с хуманитарна помощ с подкрепата на страни като Обединеното кралство, Франция, САЩ, Египет и Йордания.

Източник:БГНЕС