Първото 3D принтирано училище в Европа отваря врати в Украйна
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Март 2024 20:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първото 3D принтирано училище в Европа отваря врати в Украйна Отличителният външен вид напомня на пчелен кошер

/КРОСС/ Със своите меки, сиви линии и елегантен, извит екстериор, Project Hive изглежда по-малко като училище, а повече като козметичен център или музей на модерното изкуство. Отличителният външен вид напомня на пчелен кошер.

Но това, което прави сградата още по-различна и интересна, е, че за изграждането ѝ е използван... 3D принтер. Новото училище се намира в украинския град Лвов. Стените му са с площ от 3 983 кв. фута и са отпечатани само за 40 часа.

Това е първият 3D отпечатан образователен център в Европа и първата сграда в света, която е 3D отпечатана във военна зона, казва Жан-Кристоф Бонис, основател на Team4UA - организация с нестопанска цел, отговорна за пилотния проект.

Пред CNN той разказва, че не е нито строител, нито архитект, но с помощта на изкуствения интелект може да ускори процеса по издигането на нови сгради.

Project Hive ще предостави на училището четири класни и стаи, за да бъде дадена възможност за обучение на много деца, напуснали родните си места и заселили се в Лвов след началото на войната в Украйна.

Бонис се надява, че ако успее, проектът ще позволи 3D принтирането да се превърне в един от инструментите за бързо строителство във воюващата страна. Някои експерти са на мнение, че тази иновация може да бъде дори по-устойчива от традиционните методи.

Източник:CNN