„Росатом“ ще развива технологии за ядрена медицина в Сърбия
Секция: Русия
26 Март 2024 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“ ще развива технологии за ядрена медицина в Сърбия

/КРОСС/ В рамките на „АТОМЕКСПО-2024" в Сочи „Росатом" и министерство на здравеопазването на Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в областта на ядрената медицина.

Страните се договориха да осъществяват съвместни проекти за прилагане на неенергийни атомни технологии в здравеопазването с фокус върху развитието на ядрената медицина. Те ще си сътрудничат за повишаване квалификацията на медицински работници и ще развиват инфраструктура за приложение на радиационните технологии в диагностиката и терапията на онкологични заболявания.

„Росатом" подхожда към изпълнението на задачите си в сферата на здравеопазването максимално комплексно. Работата ни по това направление включва изотопен комплекс и производство на радиофармацевтични препарати, производство на високотехнологично медицинско оборудване, обработка на медицински изделия и хранителни продукти, и изграждане на собствени медицински инфраструктурни обекти", заяви генералният директор на „Росатом" Алексей Лихачов.

„Предвид значителния опит, с който „Росатом" разполага при реализиране на проекти в областта на ядрената медицина, съм убедена, че сътрудничеството ни ще позволи да постигнем значителен прогрес в диагностиката и лечението на социално значими заболявания и в частност - онкологичните. Съвместната ни работа има важната цел да предостави на лекарите и пациентите достъп до последните технологии за опазване и укрепване на здравето", подчерта министърът на здравеопазването на Сърбия Даница Груичич.