Китайската Leapmotor ще прави малък EV в полския завод на Stellantis
Секция: Автомобили
26 Март 2024 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайската Leapmotor ще прави малък EV в полския завод на Stellantis

/КРОСС/ Твърди се, че производството на модела Leapmotor T03 от комплекти внесени от Китай ще започне тази година в град Тихи, Полша. Производството в завода на Stellantis в Полша ще е на съвместно предприятие между двата автомобилни производителя.

Производството ще започне още през второто тримесечие с помощта на така наречената полусглобена техника (SKD), която се състои в превръщането на частично сглобени комплекти в завършени превозни средства. Stellantis се съгласи през октомври да закупи 21 процента от Leapmotor за 1,5 милиарда евро и да създаде базирано в Холандия съвместно предприятие, наречено Leapmotor International, контролирано от Stellantis.

От Stellantis отказват да коментира производството на Leapmotor в Полша. Съвместното предприятие на автомобилния производител с Leapmotor все още не е започнало работа, тъй като процесът на регулаторно одобрение не е завършен, каза говорител на Stellantis.

T03 се предлага в три варианта, включително 400 Standard Edition, 400 Comfort Edition и 400 Deluxe Edition. Leapmotor T03 се захранва от 36,5 кВтч високопроизводителна литиева батерия с плътност 171 Втч/кг и предлага максимален пробег до 403 км (NEDC) с едно зареждане. T03 също така поддържа бързо зареждане и 80 процента зареждане може да се направи за 36 минути, а батерията идва с 8 години/150 000 км гаранция.

В T03 се използва 55 кВт двигател с максимален въртящ момент от 155 Нм. Leapmotor T03 разполага с възможност за автономно шофиране ниво 2 и е оборудван с три външни камери и дванадесет радара (една милиметрова вълна и 11 ултразвукови единици). Вътрешните характеристики на T03 включват 8,0-инчова TFT инструментална конзола и 10,1-инчов сензорен екран.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес миналия месец каза, че автомобилният производител може да произвежда базирани на Leapmotor електрически превозни средства в Европа, Северна Америка или други пазари, където се нуждае от модели на конкурентни цени, за да се конкурира с китайските производители на електромобили.

Западните автомобилни производители са подложени на натиск от китайски автомобилни производители, включително BYD, MG Motor и Chery, които увеличават продажбите си в Европа. Leapmotor продава електрическия миниавтомобил T03 във Франция чрез местен вносител. Автомобилният производител каза на автомобилното изложение IAA Mobility през 2023 г. в Мюнхен, че планира да тръгне в Германия и други европейски страни.