Световната звезда Емели Санде идва на концерт у нас
Секция: Шоубизнес
26 Март 2024 20:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната звезда Емели Санде идва на концерт у нас

/КРОСС/ Емели Санде идва за първия си концерт в София - на 10 юли, научи БТА от организаторите от „Жокер медиа". Събитието ще е в зала 1 на НДК.

Тя е родена на 10 март 1987 г. в Съндърланд, Великобритания. Композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15, като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.

Докато е на студентски стаж, майка й изпраща нейни записи на Би Би Си. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни Diamond Rings се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г.

Емели композира и за редица звезди - Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа, Лиона Люис. През 2011 г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г. грабва две статуетки „Брит" - за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум.

На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на Beatles - за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на Beatles - Please Please Me - 62 седмици през 1964 г.

През 2017 г. Санде получава наградата на Brit Awards - за най-добра британска соло изпълнителка.

Емели Санде има издадени пет студийни албума. Най-новият е How Were We to Know от 2023 г.

Източник: БТА