Йордан Божилов: Продължаването на войната в Украйна и терористичният акт в Москва са изключително тревожни
Секция: Коментари
27 Март 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Божилов: Продължаването на войната в Украйна и терористичният акт в Москва са изключително тревожни

/КРОСС/ Снощи в предаването „Лице в лице" по бТВ Йордан Божилов каза, че продължаването на войната в Украйна и терористичният акт в Москва са изключително тревожни

Тероризъм по принцип съществува в света, всяка седмица има различни атентати, но атентатът в Русия е близо, случва се по време на войната в Украйна, а също така взе много жертви. Атентатът показа, че тероризмът е жив, "Ислямска държава" е жива. В тази връзка трябва да повишим сигурността, заяви Божилов.

Според мен войната в Украйна представлява по-голям риск и за България, и за Европа, и за НАТО. Надделява песимизмът, че скоро няма да бъде намерено решение. Войната придобива характер на замразен конфликт, при който всяка от страните може да потърси ескалация, посочи експертът по сигурност.

Изборите в Русия ни показаха, че властта на Путин е безконтролна. Имаме един комфорт на решенията и те, за съжаление, могат да бъдат в най-различни посоки, включително и към ескалация. Войната може да ескалира и по отношение на Европа и отделни натовски държавни, затова трябва да увеличим производството на отбрана, подчерта Йордан Божилов.

В отговор на въпрос за очертаващите се предсрочни парламентарни избори и евентуална смяна на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев, бившият зам.-военен министър коментира, че всяка една смяна на министри не допринася за стабилността в армията и модернизацията ѝ.

Не можах да разбера точно в какво се състои атаката срещу министър Тагарев, който изпълняваше решенията на Народното събрание за помощ на Украйна и за по-тясна интеграция в НАТО и в Европейския съюз така, както бяха гласувани в пленарната зала, каза още Божилов.