Григор Димитров пречупи №9 в света в истински трилър в Маями
Секция: СПОРТ
27 Март 2024 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григор Димитров пречупи №9 в света в истински трилър в Маями

/КРОСС/ Григор Димитров спечели в изключително драматичен мач срещу Хуберт Хуркач след 3:6, 6:3, 7:6 (3) в осминафинален двубой от "Мастърс"-а в Маями. Двубоят, който продължи 2 часа и 41 минути бе много оспорван и бе решен с тайбрек. Така и в петия сблъсък помежду ми българинът остана непобеден от поляка, който е №9 с световната ранглиста.

Двамата се размениха по един сет, след като в първия проби Хуркач, а във втория - Димитров. В третия Гришо на два пъти стигна до шанс за брейк, но не успя да се възползва. В тайбрека обаче не трепна и за първи път ще играе в Маями на 1/4- финал, където ще се изправи срещу водача в схемата Карлос Алкарас, който елиминира италианеца Лоренцо Музети.

ПЪРВИ СЕТ

Първи в мача сервира Хуркач, който показа колебания, но успя да стигне до 40-30. Пресилен форхенд донесе изравняване, но при следващото разиграване Димитров прати бекхенд-слайс в аут от водеща позиция. Полякът направи двойна грешка и се стигна до ново равенство, а после и до още две. След близо 10 минути Хуркач се справи на мрежата за 0:1. Доста по-бързо спечели подаването си Григор, макар че допусна съперника да му поведе. Страхотно продължително разиграване бе спечелено от Гришо за 30-30, а сервис-мрежа го изведе до 40-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на Хуркач означаваше 1:1. В следващия гейм Димитров не пласира нито един ретур при страхотните начални удари на съперника и изостана с 1:2.

На своя начален удар Димитров поведе с 30-0 след две хубаво проведени атаки, завършени с форхенд-униър и драйв-воле- След това даде точка на Хуркач след неуспешен опит за къса топка, но с вълшебен бекхенд по правата и невърнат сервис затвори гейма с 40-15 и равенство 2:2. Чудесен шанс за пробив пропиля Гришо в петия гейм. Хуркач дръпна с 40-15, но след това направи две грешки от бекхенд за 40-40. Последва още един дюс, след което последваха две сполучливи излизания на мрежата на Хуркач за 2:3. Точка за пробив трябваше да спасява Гришо на своя сервис-гейм, който тръгна отлично за него, повеждайки с 40-15. Две непредизвикани грешки доведоха до равенство, а удар с рамката на ракетата на българина доведе до първия брейк-бол в мача. Гришо не позволи да бъде пробит, а след това ас и сервис-мрежа му помогнаха да се справи.

Гришо започна впечатляващо следващия гейм и поведе с 30-0. Две непредизвикани грешки доведоха до 30-30. Добрата защита на Хуркач му позволи да вземе подаването си, макар и доста трудно - 3:4. Григор тръгна с ас, но след това подсеченият му бекхенд се спря в мрежата. Хуркач повиши нивото на ретурите си и стигна до 40-40. Форхенд в аут на българина означаваше брейк-бол, а след пресилен удар по правата се стигна до пробив - 3:5. Брейкът явно разклати Григор и той загуби следващия гейм на нула. Първо прати форхенд в мрежата, след това пък сечения му бекхенд излезе в аут. Последва нов форхенд в аут, а Хуркач затвори гейма на нула още при първия сетбол.

ВТОРИ СЕТ

Димитров започна с добри сервиси, като направи и един ас зя 40-0. Непредизвикана грешка от бекхенд даде надежди на поляка, но с нов отличен начален удар и уинър Гришо спечели подаването си - 1:0. Хуркач отговори още по-впечатляващо и изравни 1:1 с гейм на нула. Гришо поведе с 30-0, но Хуркач продължи да връща бомбените му сервиси и стигна до дюс. Агресивен форхенд на полука му спечели и точка за пробив, но този път бългаинът устоя. Първо принуди поляка да прати топката в мрежата, а след това спечели разиграване - 2:1.

Грешките на Гришо продължиха, но двайна грешка на Хуркач му осигури първи брейк-бол- Той беше отразен с ас, а след това полякът стигна до 2:2. Гришо отново си направи задачата много по-трудна от необходимото и трябваше да премине през дюс след отразен брейк-бол, а стигна до предимство въпреки неубедителен смач. Все пак с излизане на мрежата българинът поведе с 3:2. На своето подаване Хуркач показа колебания, а сбъркан бекхенд доведе 30-15 за Гришо. Неуспешен лоб на поляка предостави на Димитров два шанса за пробив. Първият беше отразен с ас, а вторият - с поразяваща форхенд комбинация по диагонала и по правата. Григор обаче стигна и до трети брейк-бол с минаващ удар по правата, а още по-впечатляващ беше минаващият бекхенд по диагонала за затвърждаване на брейка - 4:2. След два аса и две грешки на Хуркач, Димитров затвърди пробива - 5:2. Подаването на Хуркач също затвори гейма набързо - 5:3. Геймът започна с размяна на точки, но след това ретурите на Хуркач не бяха сполучливи и Димитров поведе 40-15. Добър сервис и още по-добро воле сложиха край на втория сет - 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Още в първия гейм Григор пропусна да стигне до двоен брейк-бол. Вместо 15-40 стана 30-30, а пресилен форхенд донесе предимство за съперника. Хуркач беше провокиран да сбърка и се стигна до дюс, но полякът се справи - 0:1. Подаването на Григор започна с негова грешка, Хуркач обаче му върна "жеста". Полякът показа нервност и прати последователно ретур и бекхенд в аут, което донесе успех за Димитров - 1:1. Хуркач дръпна на своя сервис-гейм с 40-15, но два много класни форхенда на Гришо доведоха до равенство. Съперникът им обаче пласира два перфектни сервиса и поведе - 1:2. С форхенд от линията Хуркач поведе в следващия гейм. Григор обаче показа стабилност и търпение, за да дочака грешките му и да изравни - 2:2.

Гришо поведе с 30-15, но сбъркан минаващ форхенд го лиши от двоен брейк-бол. Впечатляващ форхенд по обратния диагонал все пак му донесе шанс за пробив, но Хуркач за пореден път се спаси с фантастичен сервис и в крайна сметка отново оцеля - 2:3. И Димитров трябваше да покаже най-доброто от себе си, за да не допусне пробив в следващия гейм. Смач и изящна къса топка донесаха аванс от две точки на поляка, но ретур в аут и отлично воле доведоха до дюс. При 40-40 Хуркач стигна до шанс за пробив, който бе отразен с ас. Последва силна серия и още един ас за 3:3.

В следващия гейм Хуркач поведе, но Гришо изравни с прецизен със смач - 15-15. Полякът взе без особени проблеми подаването си за 3:4, а българинът беше още по-убедителен на своя сервис-гейм, спечелен на нула - 4:4. Геймът започна с размяна на точки след форхенд в аут на Хуркач и ретур на Гришо в мрежата. Димитров поведе след грешка на поляка, който обаче с два мощни сервиса се доближи на точка от спечелване на гейма. След това показа и търпение, за да дочака удар на Гришо в мрежата със сечен бекхенд - 4:5. С мощни сервиси и стабилна игра българинът даде само точка на съперника си в следващия гейм, за се стигне до 5:5. Хуркач започна с ас, но Григор изравни с хубав смач. Димитров показа отлична защита, но това не беше достатъчно и полякът си осигури минимум тайбрек. Грешка от подсечен бекхенд на Димитров доведоха до 30-30, но невърнат сервис означаваше 40-30. Полякът пласира фантастичен бекхенд по диагонала и допълни с форхенд-униър за дюс. Ретур в аут означаваше гейм-бол за българина и той се възползва от случая с невърнат начален удар за 6:6.

Тайбрекът започна с мини-пробив за Григор след хубав блок-ретур и грешка на съперника. Последва разиграване от най-висша класа, което беше спечелено от българина - 2-0. Димитров обаче направи двойна грешка и върна надеждите на Хуркач, който с ас изравни 2-2. После дойде и ключовият момент - полякът докосна мрежата при уинър преди топката да докосне два пъти земята, както в правилника. Логично съдията отсъди точката за българина и това вбеси Хуркач, който захвърли от яд ракетата си на корта. Сбъркан форхенд на Хуркач и драйв-воле на Гришо доведоха резултата до 5-2. Страхотен ретур на българина му издейства предимство от 6-3 и троен мачбол при два предстоящи сервиса. Размяна на бекхенди завърши с успех на Димитров и той затвори двубоя с 3:6, 6:3, 7:6(3) за 2 часа и 41 минути игра.