Проф. Пантев на 85 г.: Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, а отвътре
Секция: Интервюта
27 Март 2024 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пантев на 85 г.: Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, а отвътре

/КРОСС/ Не се смятам нито за по-мъдър, нито за такъв интелектуалец. Мислите и чувствата ми са свързани с благословията, че съм роден, с благодарност към моите създатели, че бях обичан повече, отколкото заслужавам, че все пак си забелязан, което е суетно и много човешко.

Това сподели в интервю пред БНР доайенът на българските историци проф. Андрей Пантев, който днес празнува рожден ден - 85 години.

Той категорично отказа на този ден да коментира злободневните политически събития у нас и бе лаконичен:

Имаме вътрешна злоба, семейство и държава не се развалят отвън, те се развалят отвътре!

„На този ден дребното нещо е кой какъв е. Според мен политика няма, има комбина, приятелски кръг и корпоративни интереси", коментира проф. Пантев.

„Идеята да се гледа със смешна печал всичко това, което се напъват съвременни играчи, е неуважение към собствената личност", призна историкът.

„Не ми се ще на този ден да разговарям на тези теми, да са живи и здрави! Какво ме интересува това, при положение че съм заобиколен с близки хора, хора които ме обичат. Аз съм това, което съм и се смятам за реализиран човек", заяви проф. Пантев.

И след 20 години той не е променил и отстоява позицията си по отношение на влизането на България в НАТО:

„Съвременните събития показват колко граждански различни сме били. Кажете ми къде е стъпил НАТО и да е настъпило вечна обич, освен война НАТО не носи никакви общочовешки добродетели. Къде НАТО е въвел разбирателство и мир".

Проф. Пантев е категоричен, че се „налага онзи мир, който е удобен за неговите учредители".

Президентът Румен Радев поздрави проф. Андрей Пантев по повод 85-та годишнината на големия български историк, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Държавният глава изразява искреното си уважение към един от най-авторитетните съвременни български интелектуалци и изтъква значението на родолюбива му дейност с последователни позиции в отстояването на националния ни интерес.

"Поколения наши сънародници ценят високо Вашето експертно мнение и задълбочените Ви проучвания на процесите в новата история на България, Балканите, Европа и света", подчертава държавният глава.

Президентът откроява значимия принос на проф. Пантев към увеличаването на родното ни научно богатство с множеството проведени от него изследвания и написани книги, монографии и публикации.

Румен Радев изразява увереност, че проф. Пантев ще продължи да буди интереса и уважението на академичната общност и на обществото като обичан събеседник с респектираща интелигентност и пословично чувство за хумор.

В поздравителния си адрес държавният глава пожелава крепко здраве, неотслабващи сили и енергия на проф. Андрей Пантев за нови научноизследователски успехи, както и обществена и гражданска подкрепа за неговата народополезна дейност.

Юбилярът беше поздравен днес и от председателя на парламента Росен Желязков, от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от проф. Стоян Денчев, проф. Ирена Петева, проф. Никола Аврейски, проф. Миглена Темелкова и от ректора на СУ проф. Георги Вълчев.