Красен Станчев: Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не е лесен процес, но е технически
Секция: ИКОНОМИКА
27 Март 2024 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красен Станчев: Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не е лесен процес, но е технически

/КРОСС/ Една банкнота се сменя с друга банкнота - това не е лесен процес, но е технически. Законопроектът се очакваше много отдавна, но освен него, много интересен е и анализът на въздействията на самия закон. Това показва какво се губи и какво се печели - какви са разходите по замяната на банкнотите. Това каза за BTV „Тази сутрин" Красен Станчев, един от основателите на Института за пазарна икономика, във връзка с проектозакона за въвеждането на еврото у нас.

В проекта се посочва, че превалутирането на цените и всички стойности от левове в евро не може да води до поставяне на потребителите във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото биха били, ако еврото не е въведено.

Според Станчев смяната на цените ще струва общо малко над 1 млрд. лв.

Крайните потребители няма да пострадат от смяната на едната банкнота с другата. Няма да има инфлация, предизвикана от тази причина. Но ще има инфлация от разликата в цените в България, от по-бързия ръст на доходите в България, отколкото в ЕС, от бюджетната политика на правителството - включително минимални заплати, компенсации, дупки в разходната и приходната част, допълни той.

Икономистът обясни още, че анализът на въздействието на закона се опитва да направи нещо като списък на ползите и на разходите от въвеждането на еврото.

Сред ползите той посочи безплатното превалутирането на сметките, намаляването на лихвите у нас и това че България ще може да ползва всички форми на подкрепа от ЕС и Европейската банка. Въпреки това обясни, че намаляването на лихвите и схемите за подкрепа могат да се окажат проблемни за икономиката у нас.

Банките може да започнат да раздават кредити урбулешката, а схемите за подкрепа могат да стимулират онези, които искат първи да се наредят на опашката за някоя субсидия от ЕС, което пак не е добре за икономиката, каза Станчев.

Много е важно съставът на Централната банка да остане и да си върши работата. Министърът на финансите също трябва да си върши работата. България е включена в Международния сив списък за прането на пари. България трябва да излезе оттам, за да може да влезе в еврозоната. Друго уникално изискване за България е върховенството на закона, отбеляза още икономистът.