Министър Стойчева даде официален старт на третото издание на „Най-добър младежки стартъп на България“
Секция: ИКОНОМИКА
27 Март 2024 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева даде официален старт на третото издание на „Най-добър младежки стартъп на България“ Над 300 младежи с над 160 проекта участват в националния конкурс за иновативни бизнес идеи

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на конкурса „Най-добър младежки стартъп на България" за 2024 г. в София Тех Парк. Над 300 младежи с над 160 проекта участват в състезанието за иновативни бизнес идеи, който Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „Св. Климент Охридски" организират за трета поредна година. Кандидатите тази година са три пъти повече спрямо предишните издания на състезанието. Инициативата е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и в партньорство с Министерството на образованието и науката и още над 40 организации от инвестиционната и предприемаческа екосистема.

„Огромният интерес на младите хора показва, че сме на прав път в мисията ни да превърнем България в един от силните иновационни хъбове в Европа. Инициативата олицетворява духа, който страната ни може да носи. Дух на устременост, висока амбиция, големи възможности и иновативност", заяви министър Стойчева.

Две трети от включените проекти са на отбори от 2-ма до 5-ма младежи, а близо 50 са индивидуалните участници, които ще потърсят съмишленици за идеите си в рамките на конкурса. Започва и двумесечната менторска програма, подготвена за всички над 300 студенти и младежи от страната, потърсили внимание от инвеститорите и възможности за развитие на идеите им за успешен стартиращ бизнес.

Тази година над 40 организации в предприемаческата екосистема подкрепят инициативата. Техни експерти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти. С това форматът дава платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предоставя сцена на студенти и млади хора до 29 години да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят.

Идеите за иновации са в разнообразни сектори: биотехнологии, епигенетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Голяма част от тях съчетават конкретна научна област и приложение на нови технологии.