Застраховка "Гражданска отговорност" за автомобили по време на продължителен престой в чужбина
Секция: Автомобили
27 Март 2024 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Застраховка "Гражданска отговорност" за автомобили по време на продължителен престой в чужбина

/КРОСС/ Когато един водач на автомобил е извън границите на Република България за по-дълъг период, в даден момент полицата му ще изтече. Ако това се случи преди връщането му в страната, то водачът има два опции, с които да процедира.

Първата възможност е да се сключи т.нар. „Гранична застраховка" при местен застраховател в държавата, в която се намира през местен застрахователен брокер. Валидността на тази застраховка е стандартно между един до три месеца. А премията за нея е сравнително по-висока от стандартната застраховка за Гражданска отговорност за автомобилистите у нас. Това е и единствената опция, ако се планира да се сменят и регистрационните табели на автомобила.

Другата възможност е да се поръча онлайн застраховка Гражданска отговорност в  България, която да бъде доставена по куриер в съответната друга държава. Тази процедура е препоръчитела и е значително по-евтина. Прави се и много лесно с онлайн покупка и плащане на застрахователната полица.

Независимо от варианта, който ще бъде избран, той трябва да е съобразен с нуждите на водача на превозното средство, вида на автомобила и бюджета, който може да се отдели. Също така не трябва да се пропускат и сроковете за застраховката.

Съществува и друга ситуация на чужд автомобил, пребиваващ у нас

Всеки един водач на автомобил е виждал многократно българи да управляват коли, които са с чуждестранна регистрация. Според изисванията на закона, тъй като се движат на територията на България, е необходимо да имат валидна застраховка „Гражданска отговорност", която да им позволи да покрият рисковете, които се носят като участник в движението по пътищата на страната.

В този случай, ако личното моторно средство няма да се пререгистрира или докато се направи регистрация с български номера е необходимо да се сключи т.нар. "Гранична застраховка". Тя може да се сключи единствено директно в офисите или централите на застрахователните компании, защото застрахователните посредници не я предлагат. Обикновено срокът на валидност на такава застраховка е от един до три месеца.