Отпускат 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката
Секция: ИКОНОМИКА
27 Март 2024 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отпускат 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката Целта на тези средства е придобиване на вземанията на БЕХ и на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“

/КРОСС/ Отпускат на Енергийното министерство финансиране от централния бюджет в размер на 1 580 315 352 лева. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на „Булгаргаз" ЕАД от „Топлофикация София". Радев обяви и че трябва да се получи положително решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия.

Имаме натрупвани систематично в огромен размер задължения от страна на „Топлофикация София" към енергийния сектор за газови доставки, заяви Радев и допълни, че в годините една част от тези задължения са прехвърляни от „Булгаргаз" към БЕХ, друга продължава да расте и да се натрупва в салда. Към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева, към настоящия момент тя отново е със същия обем, обясни енергийният министър в оставка.

Източник: БТА