Ректорът на УНСС и кметът на община Цариброд подписаха споразумение за сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
27 Март 2024 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на УНСС и кметът на община Цариброд подписаха споразумение за сътрудничество

/КРОСС/ Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кметът на община Цариброд, Сърбия, Владица Димитров подписаха споразумение за сътрудничество. С обсъждането да направят общ апел към външния министър на България Мария Габриел за изграждането на временен Контролно пропускателен пункт (КПП) започна срещата. Идеята е КПП да облекчава трафика през натоварения летен период, тъй като това е много важен коридор, през който преминава основният поток на турските граждани, работещи в Европа.

„Затруднява се придвижването на хората между двете страни. Ние имаме 700 работници в Драгоман, Сливница, Костинброд, Божурище, както и студенти, без да броим българските туристи, които са над 10 000 месечно", сподели кметът Владица Димитров. „За нас е изключително важно България да помогне на районите, населени с българи. Както Унгария работи за малцинството си в Сърбия, така и България трябва да е по-активна", допълни кметът.

Неофициално българите в Сърбия наброяват 17 000, а по официални данни те са над 12 000, съобщиха от общината. 

Ректорът проф. Димитър Димитров подчерта, че УНСС е един от най-големите университети в България с близо 20 000 студенти, дал на държавата 150 министри и 10 министър-председатели. „Това ни задължава да поддържаме много високо ниво", каза ректорът. Той сподели за инициативата на УНСС да подкрепи общините в задържането на младите хора.  Подобни споразумения са подписани с общините Петрич, Сандански, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Ловеч и др.

„Идеята ни е общините да работят с университетите, да търсим модели с местния бизнес и местните власти как да се задържат младите хора. Трябва да бъдем по-активни заедно", каза проф. Димитър Димитров и допълни, че важна част от сътрудничеството ще бъдат съвместни проекти за стимулиране на местното развитие, трансграничното сътрудничество и просперитета на младите хора.