Община Етрополе създава собствено БКС
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2024 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Етрополе създава собствено БКС

/КРОСС/ На своето 7-мо редовно заседание Общински съвет - Етрополе подкрепи предложението на кмета инж. Владимир Александров да се създаде общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство - Етрополе. По този начин кметът предстои да изпълни поредното си предизборно обещание, което цели подобряване качеството на живот в общината и намаляване на разходите.

Той подробно разясни и необходимостта от такова предприятие с ефективно и прозрачно управление на публичните средства за изпълнение на задължителни общински дейности като сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане чистотата на местата за обществено ползване, зимно поддържане на общинските пътища и други комунални дейности. До този момент тези дейности са финансирани от събраната такса смет, от целеви средства от държавния бюджет и дофинансирани с общински средства.

„Изпълняването на тези услуги от външни доставчици неминуемо води до оскъпяване на услугите, по-високи разходи за осигуряването им, занижен контрол и некачествено изпълнение. Със създаването на такова специализирано звено Общината ще има пълен контрол върху организацията, изпълнението и качеството на извършваните дейности. През последните години наблюдаваме, че много общини се отказват от услугите на фирми и създават собствени благоустройствени и комунални стопанства. Практиката показва, че общините, имащи собствено БКС трайно са решили проблемите си с чистотата и поддържането на обществените си пространства и ефективно използват публичния финансов ресурс", заяви кметът на Община Етрополе.

Инж. Владимир Александров отхвърли опасенията на Димитър Димитров, че новото предприятие ще застраши съществуването на общинската фирма МИР-И ЕООД, която е със социална насоченост и подсигурява работа на трудоустроени лица, като разясни, че двете фирми взаимно ще се допълват в дейностите по почистването и озеленяването.

Предложението бе прието с 9 гласа - осем на съветници от МК „БСП за България" (Коалиция „БСП за България", „Правото") и един на Николай Иванов от ПП „ГЕРБ". Против създаването на общинско предприятие БКС гласуваха седем общински съветника от МК „Коалиция Левицата!" (ПП „ЗС Александър Стамболийски"), а двама от същата коалиция се въздържаха.