Срещу незаконните депортации: В подкрепа на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2024 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срещу незаконните депортации: В подкрепа на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди

/КРОСС/ Докато съдебната битка за справедливост продължава, ангажирани граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат в знак на солидарност на 1 април 2024 г. от 8:30 ч. пред сградата на Върховния административен съд - София, бул."Александър Стамболийски" 18, за да протестират срещу неправомерните екстрадиции и да изразят подкрепа за Абдулрахман ал-Халиди, саудитски дисидент, изправен пред несигурно бъдеще в България.

Тежкото положение на Абдулрахман ал-Халиди привлече вниманието на международната общност, тъй като той е изправен пред потенциално екстрадиране обратно в Саудитска Арабия, където безопасността и свободата му са изложени на сериозен риск. Ал-Халиди е избягал от родината си заради преследване в резултат на критиките си срещу саудитския режим. Търсейки убежище в България, той е имал надеждата че ще намери сигурност и защита по силата на международното право.

Пътят му в търсене на убежище обаче се оказва изпълнен с огромни трудности и правни пречки. Понастоящем той вече трета година на практика е лишен от свободата си, без да е извършил каквото и да било престъпление, а делото му е в процес на разглеждане във Върховния административен съд, като се очаква окончателно решение относно статута му на бежанец. Резултатът от това решение може да има значителни последици за бъдещето и безопасността на ал-Халиди, а решението за неговия статут може да се проточи още, ако ВАС реши да върне делото на ДАБ и процедурата да започне отначало. Това ще удължи несигурността на ал-Халиди и ще го направи уязвим за по-нататъшно преследване, включително и за екстрадиция в нарушение на правото му да получи убежище.

В допълнение към производството пред Върховния административен съд, адвокатите на ал-Халиди са подали жалба до Административен съд София-град срещу заповедта на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за настаняването му в Бусманци. Тази заповед, ако бъде призната за незаконна от административния съд, може да доведе до освобождаването на ал-Халиди от ареста.

Въпреки тези правни усилия заплахата от екстрадиране все още непосредствено застрашава Абдулрахман ал-Халиди.

Дори и ако Административен съд София-град се произнесе срещу заповедта за настаняване на агенцията, няма гаранции, че ал-Халиди ще бъде освободен.

В отговор на това тревожно развитие на събитията загрижени граждани и застъпници ще се съберат на 1 април 2024 г., от 8:15 сутринта пред сградата на ВАС в знак на солидарност с Абдулрахман ал-Халиди и да поискат справедливост. Протестът има за цел да допринесе за по-добра осведоменост на обществеността във връзка с положението на ал-Халиди и да призове българските власти да спазят ангажимента си към правата на човека и международното бежанско право.

Призоваваме всички лица и организации, посветени на защитата на правата на човека и закрилата на бежанците, да се присъединят към нас в общия ни глас срещу незаконните депортации и в подкрепа на правото на Абдулрахман ал-Халиди да получи сигурност и свобода.